«Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Απλώς αυτή την στιγμή είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την έξαρση της τριδημίας (γρίπη, ιώσεις, Covid-19) που έχει μολύνει μεγάλη μερίδα του κόσμου.

«Ο κορονοϊός είναι ένας επιπλέον ιός που θα τον έχουμε συνέχεια μαζί μας» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε ότι δεν προβλέπεται εξαφάνισή του.

1

Mιλώντας για την έξαρση των ιώσεων ο βιοπαθολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι επειδή κυκλοφορούν φέτος πιο έντονα έχουν μπει σε κάθε σπίτι.

«Είναι πολλοί οι ιοί της γρίπης και το εμβόλιο μέσα έχει πολλά στελέχη. Αυτή που μας απασχολεί κυρίως είναι η γρίπη Α» είπε ο γιατρός.

Σχολιάζοντας την εμφάνιση της μετάλλαξης kraken, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την επικινδυνότητά της ενώ δεν έχει καταγραφεί πίεση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

«Κάθε φορά που θα βγαίνει μια νέα μετάλλαξη θα ακούμε ότι ξεφεύγει από την ανοσία ή τον εμβολιασμό και ότι είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία γι’ αυτά τα πράγματα», σχολίασε δεικτικά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της έξαρσης»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αναπνευστικές ιώσεις που επιβαρύνουν το ΕΣΥ λέγοντας ότι «όλα μαζί μας ανησυχούν γιατί όλα μαζί μπορούν να δημιουργήσουν μία πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν βλέπουμε κάτι στα επίπεδα που βλέπαμε πέρυσι. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της έξαρσης. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου, λογικά θα συνεχιστεί στην ίδια ένταση. Από τέλη Ιανουαρίου και μετά μπορούμε να περιμένουμε κάποια βελτίωση».

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων επισήμανε ότι υπάρχουν γενόσημα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

«Νομίζω ο κόσμος πρέπει να κάνει λιγάκι υπομονή. Θα περάσουμε μια άρρωστη περίοδο, όπου όμως δεν θα χρειαστεί να πάμε στα νοσοκομεία σε μεγάλο βαθμό, αλλά και θα αρρωστήσουμε και θα κάνουμε συνάχι και πυρετούς» εξήγησε.

Μιλώντας για τις νοσηλείες των παιδιών υποστήριξε ότι τα παιδιά δεν καταλήγουν στις ΜΕΘ και το γεγονός ότι οι παιδιατρικές κλινικές είναι γεμάτες οφείλεται στην εποχική γρίπη και τις ιώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Καπραβέλος: Μπορεί να έχουμε και 200.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα

Ένα «τσακ» πριν από την πολύ υψηλή δραστηριότητα η γρίπη – Τι γίνεται στην Ευρώπη, τι λέει ο ΠΟΥ