ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατηγορηματικός ως προς την εκτίμηση του σχετικά με το χρονικό ορίζοντα διάθεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, αποκλείοντας την πιθανότητα να μην έχουν ευοδωθεί οι ερευνητικές προσπάθειες που διεξάγονται ανά τον κόσμο, σε βάθος ενός έτους.
Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα από ένα και διαφορετικά εμβόλια για διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ειδικές τους ανάγκες.
“Όσον αφορά το ανοσολογικό προφίλ, δηλαδή εάν κάποιος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία ίσως να χρειαστεί περισσότερες δόσεις ή το εμβόλιο να έχει λιγότερη ισχύ, είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία μας απασχολούν πολύ.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής τα δεδομένα που βλέπουμε είναι εντυπωσιακά καλά από τις φάσεις 1 και 2. Ίσως καλύτερα και από εμβόλια που γνωρίζαμε εδώ και αρκετά χρόνια”, ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι υπάρχει πολλή αισιοδοξία για το ανοσολογικό προφίλ των εμβολίων που θα έρθουν. “Θεωρώ μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή αποκλείεται να μην έχουμε εμβόλιο αποτελεσματικό”, σημείωσε.
Ο κος Μαγιορκίνης επεσήμανε πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αρκετά για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός η οποία παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες.
“Βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους επιστήμονες, όπως το ”γιατί εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας, γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνούν χωρίς προβλήματα τη νόσο, γιατί κάποιοι διατηρούν τα αντισώματά τους περισσότερο χρόνο”, παραμένουν αναπάντητα», υπογράμμισε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν γνωρίζαμε αυτές τις απαντήσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. «Θα γνωρίζαμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τόνισε ότι όσον αφορά στην Covid-19, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση, βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου, άρα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύτερη γνώση για το πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας εξήγησε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται.
“Οι επιστημονικές αποδείξεις, όπως συρρέουν από την αρχή της πανδημίας, όλο και περισσότερο αναβαθμίζουν τη σημασία τους στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας. Το βλέπουμε και αυτή τη στιγμή με την υποχώρηση στο επιδημικό μας κύμα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η Ιατρική δεν είναι δόγμα και δεν έχει στεγανά, εξελίσσεται. Ο όγκος και η ισχύς των ενδείξεων που έχουν μαζευτεί τους τελευταίους μήνες για τη χρησιμότητα της μάσκας, δεν έχει προηγούμενο. Το προφίλ ασφάλειας της μάσκας είναι εξαιρετικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή