ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον κίνδυνο των υπερμεταδόσεων και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Ο κος Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην σταθερή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, την οποία απέδωσε στις συρροές κρουσμάτων τοπικού χαρακτήρα, τονίζοντας ότι “η υπερμετάδοση ήρθε να μας θυμίσει ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την επιδημία από τη μία ημέρα στην άλλη”.
“Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται πάνω από 200 κρούσματα σε καθημερινή βάση, σε πλήρη αντίθεση με την τάση υποχώρησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε επί 4 ημέρες, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι την Τρίτη. Ανησυχητικό στοιχείο είναι και η σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, ο οποίος έχει ανέλθει στους 52. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αύξησης βλέπουμε την ανάδειξη πολλαπλών συρροών κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα ενδεικτικών γεγονότων υπερμετάδοσης”, ανέφερε ο καθηγητής.
Ειδική αναφορά έκανε στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, που εκτόξευσε χθες τα κρούσματα στα 372, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα περιστατικά, έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες και οι ειδικοί αναζητούν υπό ποίες συνθήκες συμβαίνουν τέτοιου είδους υπερμεταδόσεις. Εντούτοις, όπως εξήγησε, θετικό στοιχείο αποτελεί η δυνατότητα αποτελεσματικότερης ιχνηλάτησης σε αυτούς τους χώρους.
«Όταν τα γεγονότα υπερμετάδοσης σχετίζονται με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, τότε η ιχνηλάτηση δύναται να περιχαρακώσει τις επιδημίες πολύ αποτελεσματικότερα, από περιπτώσεις που η υπερμετάδοση δημιουργεί ορφανά κρούσματα», ανέφερε.
Τέλος, σημείωσε ότι από την αρχή τις επιδημίας οι ιολόγοι γνώριζαν ότι αυτού του είδους οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα, με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να μην τους μεταδίδει και ένα μικρό ποσοστό, πιθανώς μικρότερο του 20%, να τους μεταδίδει δυναμικά.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στις κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ύστερα από την εμφάνιση πιθανής σοβαρής παρενέργειας σε εθελοντή, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι μέχρι να εξετάσει η ανεξάρτητη Επιτροπή κατά πόσο μπορεί η παρενέργεια να σχετίζεται με το εμβόλιο, η μελέτη δεν σταματάει πλήρως, αλλά διακόπτονται οι νέοι εμβολιασμοί, ενώ όσοι εθελοντές έχουν εμβολιαστεί, εξακολουθούν να παρακολουθούνται κατά το πρωτόκολλο. Συνεπώς, υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στο ρυθμό εμβολιασμού νέων εθελοντών και όχι στην ολική εξέλιξη της μελέτης. Το πόρισμα της Επιτροπής καταγράφεται και η μελέτη συνεχίζεται εάν και εφόσον δεν βρεθεί σχέση της σοβαρής παρενέργειας με το εμβόλιο.
“Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν αρκετές φορές στις δοκιμές των εμβολίων και των φαρμάκων και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια των εθελοντών. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται ο εμβολιασμός με εμβόλιο ή placebo και αυτό αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη διαδικασία. Είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων της ανεξάρτητης Επιτροπής”, ανέφερε ο καθηγητής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή