Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που είχαμε να ακούσουμε για κάποιο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, η ανακοίνωση χθες του ΕΟΔΥ για τον πρώτο θάνατο ενός παιδιού από οξεία ηπατίτιδα τάραξε τα νερά και ανησύχησε σφόδρα τους γονείς.

Το θύμα, ένα παιδί μόλις 13 μηνών, είναι το νεότερο κρούσμα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και, όπως όλα δείχνουν, ο θάνατος επήλθε ταχύτατα, αφήνοντας μετέωρους τους γονείς του παιδιού, αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ιδιωτικής παιδιατρικής κλινικής στην Αθήνα, όπου εισήχθη με πυρετό και νωθρότητα.

Από τις εξετάσεις, που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε προλάβει να εμφανίσει ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε πανελλήνια θλίψη…

Μ. Τσολιά για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίζα Τσολιά μας εξηγεί ότι η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά έχει καταγραφεί πρόσφατα και δεν ξέρουμε ακόμη πολλά για αυτήν.

«Είναι ένα φαινόμενο, που έχει καταγραφεί πρόσφατα, αλλά ακόμη δεν είναι πολλά γνωστά για αυτό, είμαστε ακόμη στο σκοτάδι. Δεν ξέρουμε την αιτιολογία της νόσου, πολλά ακούγονται, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι η νόσος οφείλεται σε κάτι συγκεκριμένο», μας λέει.

«Το να αυξηθούν οι τρανσαμινάσες σε ένα παιδί και να πληρούνται τα κριτήρια, ώστε να κάνουμε λόγο για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, αυτό, ναι, έχει ξανασυμβεί, πάντα είχαμε τέτοια περιστατικά. Αλλά επειδή δεν καταγράφονταν, είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος αν έχουν αυξηθεί στα χρόνια και πόσο πάνω από τη βασική συχνότητα είμαστε. Και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μόνο η Βρετανία, που έχει πλήρες σύστημα καταγραφών, έχει στοιχεία και, από ό,τι φαίνεται, πράγματι παρατηρείται μία αύξηση στα κρούσματα».

Θ. Ζαούτης: Τι κάναμε στον ΕΟΔΥ

Συγκλονισμένος από το περιστατικό είναι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης. Στη συζήτηση, που είχαμε μαζί του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο για το κάπνισμα και να επισκεφθεί το ΠΑΓΝΗ, μας είπε τι, ακριβώς, έκανε ο ΕΟΔΥ για το εν λόγω περιστατικό, βάσει των πρωτοκόλλων, που είναι σε ισχύ.

«Εμείς κάναμε όλα τα απαραίτητα PCR στο κεντρικό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Βάρη, αλλά δεν απομονώσαμε κάτι, που να εξηγεί την αιτιολογία της οξείας ηπατίτιδας στο 13 μηνών παιδάκι. Δεν βρήκαμε κάτι», αναφέρει ο κ. Ζαούτης.

Σχετικά με το τι μπορεί να φταίει για την εμφάνιση της νόσου, ο κ. Ζαούτης επεσήμανε: «Ο αδενοϊός 41 κάποιες φορές συνδυάζεται με ταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω COVID-19, αλλά για το συγκεκριμένο παιδάκι δεν ξέρουμε αν είχε περάσει COVID. Μπορεί και να μην είχε περάσει, ήταν μικρό».

Σπάνια ο θάνατος είναι κεραυνοβόλος

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία των επιστημόνων διαπιστώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο θάνατος δεν είναι κεραυνοβόλος, όπως τον λένε οι ειδικοί.

Η κα Τσολιά μας λέει: «Συνήθως η πορεία της νόσου και κατ’ επέκταση ο θάνατος δεν είναι κεραυνοβόλος. Συνήθως δίνεται ο χρόνος να διαγνωσθεί και να υποστηριχθεί το παιδί. Στο νοσοκομείο μας από τον Απρίλιο έχουμε νοσηλεύσει 4-5 παιδιά με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, αλλά με εξαίρεση ένα παιδί, που χρειάστηκε να νοσηλευθεί αρκετό διάστημα και η κατάστασή του ήταν πράγματι πολύ σοβαρή, όλα τα άλλα περιστατικά ήταν από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρά και όλα ανεξαιρέτως επέστρεψαν υγιή στο σπίτι τους».

Ως προς την αιτία της νόσου η κα Τσολιά υπογραμμίζει: «Δεν φαίνεται να είναι η COVID-19 ή ο αδενοϊός 41 ή αυτά τα παιδιά να έχουν έλλειμμα ανοσίας, επειδή δεν έχουν εκτεθεί νωρίτερα σε ιούς.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι η COVID-19 να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αντιδρά με υπερβολικό τρόπο, όταν εκτεθεί σε κάποιον ιό, όπως ο αδενοϊός. Θεωρώ ότι μάλλον αυτό είναι και το πιθανότερο, αλλά μένει να αποδειχτεί», καταλήγει η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας.

Διαβάστε επίσης

Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός για τέσσερα νέα ύποπτα κρούσματα σε παιδιά