«Αναγκαίο κακό» θεωρείται από τους ειδικούς η χαλάρωση των μέτρων, μετά το παρατεταμένο lockdown και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην κοινωνία και την οικονομία ο ένας χρόνος κάτω από το «ζυγό» του αόρατου εχθρού.

Η κόπωση των πολιτών, η οποία οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω «καταστολή» των οικονομικών δραστηριοτήτων, φέρνουν στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συζητήσεις για χαλάρωση, σε μια περίοδο που οι επιδημιολογικοί δείκτες βρίσκονται στα… ύψη.

Τα συνεχή lockdowns δεν αποδίδουν πλέον στον επιδιωκόμενο βαθμό και η ανάγκη για μία διαφορετική προσέγγιση, είναι επιτακτική μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να περιοριστεί η επιδημία, ώστε να γίνει σταδιακά η επαναφορά στην κανονικότητα.

Χθες, Πέμπτη (18/3) ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.073 νέα κρούσματα και 45 επιπλέον θάνατοι, ενώ 645 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οδεύουμε προς την κορύφωση του τρίτου κύματος, το οποίο αν δεν βρεθούμε αντιμέτωποι με εκπλήξεις αναμένεται να επιπεδοποιηθεί – τουλάχιστον εκτός Αττικής- εντός των επόμενων ημερών, σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή οι δυνατότητες του συστήματος υγείας βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Ειδικά στο λεκανοπέδιο, η πληρότητα των ΜΕΘ -που είναι και το βασικότερο κριτήριο για την άρση των περιορισμών- βρίσκεται σε «σημείο μηδέν», ενώ η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη, καθώς εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε αυτό το πεδίο θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Είναι προφανές ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τέτοιου είδους συζητήσεις δεν θα είχαν καμία θέση νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, δεδομένου ότι η κοινωνία και η οικονομία πλέον «ασφυκτιούν» η χαλάρωση των περιορισμών φαίνεται ότι είναι μονόδρομος για την Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή (19/3), η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επί της ατζέντας που θα τεθεί από το Μαξίμου, προκειμένου να αποφασιστεί ποια μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν και με ποιο μηχανισμό, ούτως ώστε αυτό να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Επιστήμη, οικονομία και κοινωνία αποτελούν στην παρούσα συγκυρία αλληλοσυγκρουόμενες παραμέτρους, όμως φαίνεται τελικά ότι Επιτροπή και Κυβέρνηση θα καταλήξουν σε καλώς εννοούμενες συμβιβαστικές λύσεις.

«Είναι μία πάρα πολύ ρευστή κατάσταση με πολλές παραμέτρους, όπως η κόπωση, η οικονομία και η διαχείριση. Αν είχαμε πόρους και μας το επέτρεπε η οικονομία δεν θα συζητούσε κανείς για άνοιγμα. Ούτε τώρα συζητάμε για άνοιγμα, αλλά για κάποια μικρά «παραθυράκια», αν κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να ανοίξουν για να πάρει ανάσα η οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει τη στιγμή που θα γίνει αυτό, να γίνει με ασφάλεια σε ό,τι αφορά τις μεταδόσεις», αναφέρει στο mononews μέλος της Επιτροπής.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα ανακοινώσουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία, αλλά θα δώσουμε και στους πολίτες έναν βαθμό ελευθερίας, δήλωσε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Τα σενάρια που φέρεται να θέτει στο τραπέζι το Μαξίμου είναι:

– Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ.

– Τέλος στην απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, αλλά όχι άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.

– Άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων περιποίησης νυχιών και αισθητικής, που είναι δραστηριότητες με ραντεβού και άρα ελεγχόμενες, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους κλάδους, ο στόχος που έχει τεθεί για το λιανεμπόριο είναι η 29η Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει σταθεροποίηση της επιδημίας.

Τέλος, το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης  προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

«Όλα τα λεφτά» στο testing

Για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της επιδημίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, επιστήμονες και Κυβέρνηση “ποντάρουν πολλά” στο εκτεταμένο testing, σε συνδυασμό πάντα με τα ήδη ισχύοντα μέτρα της αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας. Αναγκαία θεωρείται από τους ειδικούς και η επιτήρηση, ένα πάγιο αίτημά τους, το οποίο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει βρει τη δέουσα ανταπόκριση.

«Το να ανοίξουν αυτή τη στιγμή μόνο τα κομμωτήρια με testing είναι κάτι που μπορεί να γίνει με σχετική ασφάλεια. Το λιανεμπόριο είναι λίγο πιο επικίνδυνο.  Ειδικά όσον αφορά στην Αττική δε νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί κάποια άλλη λύση εκτός από το σύστημα click away. Και αυτό σε συνδυασμό με εκτεταμένο testing στους εργαζόμενους και εντός των ορίων του εκάστοτε δήμου.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί εύκολα να γίνει εκτίμηση για το πώς θα επιδράσει η κάθε δραστηριότητα. Αυτό εξαρτάται από την κόπωση, από το φορτίο στην κοινότητα, από τις μεταλλάξεις, από το πώς θα γίνεται το testing και σε τι βαθμό», σημειώνει μέλος της Επιτροπής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση, την οποία φέρεται να έχει καταθέσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ως μέρος ενός γενικότερου προσχεδίου επανεκκίνησης, είναι να γίνονται μαζικά τεστ, της τάξεως των 100.000-150.000 ημερησίως, στοχευμένα (σε εργαζόμενους εργοστασίων, σχολεία, εργάτες γης, μη εμβολιασμένους υγειονομικούς κ.ά) αλλά και στο γενικό πληθυσμό (πάρκα, πλατείες κλπ), ενώ στο «κάδρο» προτείνεται να μπει και το “auto-testing”, δηλαδή η συνταγογράφηση και χρήση των τεστ από τους ίδιους τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα ανακοινώθηκε η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου COVID-19 για τις επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων, μέχρι και δύο φορές το μήνα. Το κόστος των rapid tests καλύπτεται από το κράτος, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αυξημένη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους, με την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Η πίεση στην οικονομία φέρνει χαλάρωση του lockdown