ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα πραγματοποίησαν η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας», ξεκίνησε λέγοντας η κ. Θεοδωρίδου.
Η χορήγηση των εμβολίων παγκόσμια έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη εισαγωγής στα νοσοκομεία, την πρόληψη σοβαρής νόσου και την μείωση θανάτων.
Αυτό που δεν επιτεύχθηκε, ωστόσο, είναι η πρόληψη της λοίμωξης, όπως αποδεικνύεται από την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον.
Η ηλικία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της λοίμωξης. Τα παιδιά είχαν ήπια κλινική προβολή ή ήταν ασυμπτωματικά σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Όπως είπε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «από την αρχή γνωρίζαμε ότι η νόσος είναι πιο ήπια για τα παιδιά, παρότι η Όμικρον αύξησε τις νοσηλείες των παιδιών στα νοσοκομεία διεθνώς και ελαφρώς και στη χώρα μας».
Όπως είπε, η νόσηση δεν είναι σοβαρή για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και οι εισαγωγές τους στο νοσοκομείο γίνονται κυρίως για προληπτικούς λόγους.
Αναφερόμενη επίσης σε άλλη μελέτη , είπε πως δείχνει ότι η κυτταρική ανοσία στα παιδιά είναι διπλάσια από αυτή των ενηλίκων. «Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών» τόνισε κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση των παιδιών» και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή ήπιας λοίμωξης στο ανώτερο και όχι στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.
Η ίδια είπε ότι «τα παιδιά φαίνεται πως αναπτύσσουν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς κατά της λοίμωξης covid -19».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών στις έγκυες, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «πρόκειται για πληθυσμό αυξημένου κινδύνου» και προσθέτοντας ότι είναι λάθος να φοβούνται τα εμβόλια και να μην εμβολιάζονται, καθώς οι παρενέργειες για τις ίδιες αλλά κυρίως για το έμβρυο είναι σημαντικές από τον ιό.
Αναφερόμενη σε νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ που έγιναν μεταξύ του 2000 και του 2021 και εξέτασαν τα ελλιποβαρή και πρόωρα βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ή όχι των εγκύων που τα κυοφορούσανε, τόνισε ότι η επίπτωση όσον αφορά την προωρότητα και τα ελλιποβαρή βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν η ίδια σε εμβολισμένες και μη εγκύους. Αυτό σημαίνει όπως είπε ότι «ένθερμα πλέον το CDC συστήνει τον εμβολιασμό στις εγκύους που κυοφορούν αλλά και σε αυτές που πρόκειται να κυοφορήσουν» ως ασφαλή.
Επίσης αναφερόμενη σε άλλη μελέτη από τη Σκωτία είπε ότι αυτή δείχνει πως ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει σημαντικά την μητέρα και το νεογνό καθώς η λοίμωξη covid 19 σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζει την υγεία και των δύο.
Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας;
Κάνοντας μία αναφορά, στο τέλος της τοποθέτησης της, για το μέλλον της πανδημίας, η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει αδυναμία προβλέψεων γι’ αυτό ζητούν από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται».
Η πλημμελής εμβολιαστική κάλυψη παρατείνει την πανδημία κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο της βαριάς νόσησης αλλά και του θανάτου.
Ιδίως για την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον κορονοϊό και εικοσαπλάσια να νοσήσουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όπως φάνηκε με την Όμικρον τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση κάποιου.
Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση
Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την 4η δόση για την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι η χορήγηση της τέταρτης δόσης πρέπει να γίνεται μετά τους τρεις μήνες.
Σχετικά με τα παιδιατρικά εμβόλια, είπε ότι έχει ανοίξει πλατφόρμα ώστε σε 26 νησιά, μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός παιδιών σε νησιά μικρότερα των 1.000 κατοίκων.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 65.000 παιδιά, υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για άλλες 57.000 και υπάρχουν 50.000 ελεύθερα ραντεβού σε όλη τη χώρα. Η μόνη περιοχή που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια είναι η Αττική και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και νέα ραντεβού, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, είπε ότι από την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου έχουν εμβολιαστεί 208.000 πολίτες και το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90,2%.
Πορεία εμβολιασμού
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 18.650.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.625.000 πολίτες, δηλαδή το 72,6% του γενικού πληθυσμού και 82,6% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73,2% του γενικού πληθυσμού και 84,2% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.235.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69% του γενικού πληθυσμού και 78,6% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 70,3% και 80,4% αντίστοιχα.
Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5,8 εκατ. πολίτες, ποσοστό 80% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.325.000 εκατ. εμβολιασμοί, ποσοστό 74,6% επί των δικαιούχων και 560.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 9,6%.
Αναμνηστική δόση – Λήξη του πιστοποιητικού στο 7μηνο
Περισσότερα από 750.000 διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν για την αναμνηστική δόση έως 31 Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει με την συμπλήρωση 7μηνου από την δεύτερη δόση.
Έτσι, όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (δύο δόσεις) και έως 3 μήνες από την διενέργεια του εμβολιασμού τους με εμβόλιο j&j.
Ήδη, όπως είπε, 120.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί και απομένουν άλλοι περίπου 300.000. Τόνισε μάλιστα ότι αυτοί οι πολίτες έχουν προτεραιότητα για να βρουν ραντεβού εμβολιασμού.
Πιτσιλής: Στο emvolio.gov.gr θα βλέπουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60
Στην ενημέρωση συμμετείχε κα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.
Ο κ. Πιτσιλής έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
«Κατ’ εφαρμογή του νόμου, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα δηλώνει σε μηνιαία βάση τα πρόστιμα σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτους της ηλικίας τους, και παρά την υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη 16η ημέρα κάθε μήνα», ενημέρωσε ο κ. Πιτσιλής.
Η βεβαίωση γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του καταλόγου υπόχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο αυτό των προσώπων που στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.
Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με ενημέρωση μέσω της ψηφιακής πύλης myaade, στο gov.gr, δηλαδή της ανάρτησης της πράξης επιβολής προστίμου και την εμφάνιση της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών. Για την πρώτη φορά θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και από το emvolio.gr.
Παράλληλα στην πλατφόρμα myaade στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο αίτημα ένστασης το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.
«Στο πλαίσιο αυτό στα ζητήματα που αφορούν αλλαγές φορολογικής κατοικίας και εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάση, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ», είπε ο κ. Πιτσιλής.
Τέλος, σημείωσε πως εάν κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.
Δείτε την ενημέρωση: