ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ορισμένες φορές αποτελεί μία ήπια αυτοάνοση ασθένεια, άλλες όμως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα. Η έγκαιρη διάγνωση του Λύκου είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
Ο Λύκος είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, η οποία μπορεί να προσβάλει είτε ένα σύστημα του οργανισμού (συνήθως αρθρώσεις και δέρμα), είτε πολλά όργανα (μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του αίματος, των αρθρώσεων και του δέρματος) και αν δεν αντιμετωπιστεί, να τα καταστρέψει. Όπως σε κάθε αυτοάνοσο, οι αιτίες που προκαλούν τη νόσο δεν είναι γνωστές αλλά γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες (λοιμώξεις, υπεριώδης ακτινοβολία, υπερβολικό στρες, φάρμακα κ.ά.) ενδεχομένως να παίζουν κάποιο ρόλο.
Πιο συχνά ο Λύκος εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 15 και 44. Αλλά 10 με 20 % των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιπλοκές μπορεί να εξελιχθούν ραγδαία. Το 90% των ασθενών είναι γυναίκες, ωστόσο, οι άντρες μπορεί επίσης να προσβληθούν και η νόσος τους είναι πιο σοβαρή.
Τα άτομα με Λύκο έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή πάθηση από τα υγιή άτομα ίδιας ηλικίας.
Μορφές της νόσου
Συστηματικός ερυθηματώδης (ΣΕΛ): Μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα του σώματος, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, την καρδιά, τους πνεύμονες, το αίμα, τα νεφρά κ.ά.. Οι ασθενείς περνούν περιόδους έξαρσης και ύφεσης.
Δισκοειδής: Περιορίζεται στην πρόκληση εξανθημάτων στο δέρμα του προσώπου, του λαιμού ή/και του κεφαλιού.
Φαρμακευτικός: Προκαλείται από την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και «συμπεριφέρεται» όπως ο ΣΕΛ. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως με την διακοπή του φαρμάκου.
Νεογνικός: Εμφανίζεται σε νεογέννητα, των οποίων οι μητέρες πάσχουν από ΣΕΛ ή από κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν σε μερικούς μήνες αλλά μπορεί και να προκληθεί σοβαρή καρδιακή βλάβη.
Συμπτώματα
Ανάλογα με τα όργανα που προσβάλει, η νόσος μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων. Τα συνηθέστερα είναι:
- Έλκη στο στόμα (άφθες).
- Δερματικά εξανθήματα
- Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο
- Φωτοευαισθησία
- Αλλαγή του χρώματος (μπλε ή άσπρο) των δακτύλων στο κρύο
- Πυρετός (>38)
- Πόνο στις αρθρώσεις
- Πρήξιμο στις αρθρώσεις
- Τριχόπτωση (Αλωπεκία)
- Παρατεταμένη κόπωση
- Πόνο στο θώρακα στις βαθιές εισπνοές
- Αναιμία
- Προβλήματα σε νεφρά, καρδιά, πνευμόνια
- Προβλήματα στην πήξη του αίματος
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση του Λύκου γίνεται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας και κάποιες ειδικές ανοσολογικές εξετάσεις. Όπως στα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, δεν υπάρχει ριζική θεραπεία γι’ αυτό και επιτυχημένη «θεραπεία» στην προκειμένη περίπτωση είναι η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και εκδηλώσεων της νόσου και η διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος, με την χορήγηση φαρμάκων και την παρακολούθηση από τον ειδικό γιατρό.
Με τα υπάρχοντα φάρμακα, το 80 – 90% των ατόμων που δεν έχουν σοβαρή βλάβη σε όργανα έχουν την ίδια επιβίωση με τα άτομα χωρίς Λύκο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΟΦ: Αποσύρονται νέες παρτίδες παιδικού γάλακτος!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εμμηνόπαυση επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος του προστάτη: Πώς μπορεί να συμβάλει το σεξ στην εμφάνισή του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»