Μπορεί οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων να έχουν υψηλότερους μισθούς, υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ωστόσο,  αυτό δεν φαίνεται να καθορίζει την ευτυχία τους καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην ύπαιθρο είναι, κατά μέσο όρο, οκτώ φορές πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους στις αστικές περιοχές.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα 400.000 ανθρώπων από ολόκληρο τον Καναδά, χρησιμοποιώντας μια ευρέως αναγνωρισμένη κλίμακα ευτυχίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ και της Σχολής Οικονομικών του Βανκούβερ χρησιμοποίησαν απαντήσεις των συμμετεχόντων σε προγενέστερη καναδική έρευνα και  αξιολόγησαν το πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη ζωή τους, σε μια κλίμακα από το  1 έως το 10.

Σε γενικές γραμμές, η βαθμολογία της ευτυχίας  κυμάνθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 7,04 – 8,94/10, ενώ μόλις το 5% έπεσε κάτω από τα 5/10.

Συνολικά, οι πιο ευτυχισμένες και λιγότερο ευτυχισμένες κοινότητες είχαν παρόμοιο μέσο εισόδημα, επίπεδο εκπαίδευσης, ποσοστά ανεργίας και επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι των μικρών πόλεων και αγροτικών περιοχών είναι πιο ευτυχισμένοι από αυτούς των μεγαλουπόλεων  είναι πολλοί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι των πόλεων δεν έχουν τακτική επαφή με την οικογένεια ή τους φίλους τους.  Και, όπως έδειξε μια άλλη νέα μελέτη, η κοινωνική απομόνωση μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει τον εγκέφαλο, εκλύοντας μια χημική ουσία, η οποία τροφοδοτεί το φόβο και την επιθετικότητα.

Οι κάτοικοι των πόλεων τείνουν, επίσης, να δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους – τουλάχιστον 30% – για τη στέγαση τους, κάτι που αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα.

Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν λιγότερες και μικρότερης διάρκειας μετακινήσεις  και λιγότερους μετανάστες στην κοινότητά τους.

Σύμφωνα με την Lesli Musicar, θεραπεύτρια από το Τορόντο, η οποία μίλησε στο Global News του Καναδά, οι άνθρωποι των αστικών περιοχών τείνουν να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, ακόμη και υποσυνείδητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς να αποφύγετε τα επικίνδυνα λιπαρά – Οι ειδικοί απαντούν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρόκος Κοζάνης: ο ελληνικός θησαυρός για την υγεία

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπεριδρωσία: Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεφύγετε από το πρόβλημα