ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν κάτω του 1% του πληθυσμού, ποσοστό που φαίνεται ότι είναι σύμφωνο με τα έως τώρα δεδομένα από τις δοκιμασίες αντισωμάτων.
Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε στα προκαταρκτικά ευρήματα δύο μελετών που διεξάγονται στη χώρα.
Στην πρώτη εν εξελίξει μελέτη, που διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε εθελοντές αιμοδότες, μελετήθηκε το αίμα 3400 εθελοντών, από τα οποία τα 24 ήταν θετικά, δηλαδή μόλις το 0,7% είχε μολυνθεί από τον ιό. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη άλλων 6.600 αιμοδοτών, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 10.000.
Σε δεύτερη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της χώρας, η οποία εξέτασε δείγματα από εναπομείναντες ορούς κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, από τα 2.569 εξετασθέντα δείγματα, έως σήμερα διαπιστώθηκαν 9 θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,35%.
«Αυτή είναι η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και των Ελλήνων» τόνισε ο κος Τσιόδρας. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι, με βάση έρευνα του ΕΚΠΑ, τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν μείωσαν τη διασπορά του ιού κατά 80% στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι εάν είχαμε πάρει πιο χαλαρά μέτρα, θα μετρούσαμε 13685 νεκρούς. «Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους», δήλωσε ο καθηγητής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκέρτσος: Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας – Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας
- Ουκρανία: Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; Τι απαντά ο Ζελένσκι
- Παππάς για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Από σήμερα το βράδυ θα μιλάμε για μία καινούρια πολιτική κατάσταση
- Πυρκαγιά σε κτίριο στη Γλυφάδα – Ξεκίνησε από καμινάδα ψητοπωλείου