ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ιδιαίτερη επιφύλαξη ψήφισαν οι ειδικοί υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, σε μια περίοδο που -λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και της τεράστιας πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία- δεν υπάρχουν περιθώρια για… λάθη.
Παρότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έριξε τελικά θετική ψήφο στην «κάλπη» της περασμένης Τετάρτης, φαίνεται ότι συνέναισε στο πλαίσιο που τέθηκε από το Μαξίμου, υπό την πίεση της κόπωσης των πολιτών και των οικονομικών αδιεξόδων, Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η καθαρά επιστημονική της θέση συνίστατο στο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στα νοσοκομεία επιβάλλουν καλά μελετημένα βήματα και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν πρόωρες και παρακινδυνευμένες κινήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι επιστήμονες εισηγήθηκαν ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, με προτεραιότητα στο λιανικό εμπόριο, χωρίς ωστόσο να έχουν ορίσει σχετικό χρονοδιάγραμμα και με την προϋπόθεση ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια τέτοια μετάβαση. Το λιανεμπόριο προτάχθηκε καθώς έχει αποδειχθεί ότι η λειτουργεία του μπορεί να γίνει οργανωμένα και ελεγχόμενα αλλά και γιατί η εμπειρία από το παρελθόν έχει δείξει ότι το σύστημα click away δεν φαίνεται να έχει μεγάλη επίπτωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, το γεγονός ότι ο Rt δεν φαίνεται να κάμπτεται με τη λήψη μέτρων και η χαμηλή ελαστικότητα του συστήματος υγείας στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, έφεραν τους επιδημιολόγους εκτάκτως στο “τραπέζι” των συνεδριάσεων την Παρασκευή, οι οποίοι αξιολογώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα έβαλαν φρένο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στις συγκεκριμένες περιοχές, αιφνιδιάζοντας τους καταστηματάρχες.
«Η κατάσταση είναι δυναμική και δεν αποκλείεται να κληθούμε ξανά να γνωμοδοτήσουμε εκτάκτως», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI ο καθηγητής Υγιεινής-Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Άλλωστε, οι επιστήμονες έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει τον ανατρεπτικό χαρακτήρα της πανδημίας Covid-19, τονίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην και να φέρει ανατροπές επί των ειλημμένων αποφάσεων από τη μία ημέρα στην άλλη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη διαμηνύσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, “εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν”, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πάρει η επιδημία ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η βασική προϋπόθεση
Η Επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με rapid test στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει η μαζική και ευρεία εφαρμογή του self testing.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου, ενώ στα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα έχουν φτάσει επαρκείς ποσότητες στο τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, οι ποσότητες αυτές θα διατεθούν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου (16-18 ετών) και τους εκπαιδευτικούς, κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο αλλά και οι πελάτες, θα έχουν πρόσβαση σε δεύτερο χρόνο.
Σήμερα Δευτέρα (5/4), οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου διενεργούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά μέσω του λιανικού εμπορίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό και δεδομένου ότι τα self tests δεν έχουν καν διατεθεί στα φαρμακεία, ο Οργανισμός συνέστησε στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προσέλθουν σε αυτά τα σημεία, ώστε να υποβληθούν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο.
Ανησυχία για τις διαδημοτικές μετακινήσεις
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης οι επιστήμονες εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κινητικότητας του πληθυσμού μεταξύ των δήμων και του κινδύνου μεταφοράς του επιδημιολογικού φορτίου από τη μία περιοχή στην άλλη. Παρά τις τελικές αποφάσεις, κάθετα αρνητικοί ήταν για τις περιοχές τις Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης.
Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο, τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σταθερά πολύ πιο πάνω από το όριο ασφαλείας, ανησυχούν τους επιστήμονες οι οποίοι, λόγω αυτής της συμπεριφοράς των πολιτών, αναμένουν επιβάρυνση της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, όπως τόνισε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθούν και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, ενδέχεται να επανέλθουν.
Τα «μελανά» νούμερα
Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 27.000, με τα μισά να αφορούν στην Αττική.
Με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, η επιδημία δείχνει μικρή επιβάρυνσή στο λεκανοπέδιο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 4%. Παράλληλα, παρατηρείται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες, ωστόσο η αποκλιμάκωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που ασφυκτιούν, αναμένεται να ακολουθήσει τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες αργότερα.
Στη Θεσσαλονίκη η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη, φτάνοντας στο 25%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας.
Παράλληλα, σημειώνεται και αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της συμπρωτεύουσας. Είναι ενδεικτικό ότι η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία για το μήνα Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τις άλλες δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των υγειονομικών αρχών.
Κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%, ενώ ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης τον τελευταίο μήνα, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%.
Όσον αφορά στην Αχαΐα, από την ημέρα που τέθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μέχρι και την Παρασκευή (2/4), ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ακολούθησε ανοδική πορεία αντί για καθοδική (αύξηση 46,89%), ενώ υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID. Τέλος, οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία του Νομού, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, έχουν αυξηθεί κατά 164,29%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση