Την τεράστια σημασία, που έχει η κρητική διατροφή για την υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό και το περιβάλλον αναλύουν αυτές τις μέρες διεξοδικά επιστήμονες από 150 χώρες, που συμμετέχουν στο 2ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον κρητικό τρόπο ζωής και για τη μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και ολοκληρώνει τις εργασίες του την  Παρασκευή, μιλούν έγκριτοι επιστήμονες διεθνούς κύρους από χώρες του εξωτερικού και από την Ελλάδα.

1

Όπως επεσήμαναν, στην ουσία η μεσογειακή διατροφή είναι η κρητική. Και παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεφύγει από το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο, πρέπει να επιστρέψουμε. Όχι μόνο για λόγους υγείας – μελέτες έχουν αποδείξει, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου και των βοτάνων – αλλά και για λόγους ενίσχυσης της οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Ο αγροδιατροφικός πολιτισμός της Κρήτης περιλαμβάνει παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, διατροφικές συνήθειες και ηθικές αρχές, που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία και στη γεωγραφία του νησιού. Πρόκειται για μια ζωντανή κληρονομιά, που ενσωματώνει τη βιώσιμη διαβίωση, την ευημερία της κοινότητας και τον βαθύ σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα», ανέφερε ο Δρ. Μιχάλης Καθαράκης, πρόεδρος και CEO του Mediterranean Agri-Food Competence Centre (MACC).

Σύμφωνα με τον κ. Καθαράκη, η κρητική διατροφή βασίζεται στα φρέσκα συστατικά, που παράγονται στην περιοχή. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι:

  • Υποστηρίζει τους τοπικούς αγρότες, τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις.
  • Ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν αγαθά, που παράγονται στην περιοχή.
  • Δημιουργεί μια βιώσιμη και ανθεκτική τοπική οικονομία.
  • Δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισόδημα για την τοπική κοινωνία.

«Η κρητική διατροφή δίνει έμφαση στα φρέσκα, πλήρη και τοπικά προερχόμενα συστατικά. Μειώνει τον οικολογικό αντίκτυπο της διατροφής. Είναι λιγότεροι οι πόροι για την παραγωγή σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα. Τα αγαθά καλλιεργούνται τοπικά, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα. Υποστηρίζονται οι τοπικοί αγρότες και παραγωγοί τροφίμων κι αυτό συμβάλλει σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό διατροφικό σύστημα», επεσήμανε.

Και κατέληξε: «Η κρητική αγροδιατροφική κουλτούρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια καινοτόμα στρατηγική επιχειρηματικού πλαισίου, παρά τις αρχαίες καταβολές της. Ενσωματώνει “φυσικά” τις σύγχρονες αρχές του ESG, καθιστώντας την ένα μοντέλο, που ευθυγραμμίζεται με τα σύγχρονα πρότυπα της βιωσιμότητας και της ηθικής στις επιχειρήσεις».

Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η κρητική διατροφή δεν είναι ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, αλλά ένα ζωντανό πλαίσιο, που συντονίζεται με τις αρχές του ESG, καθώς προωθεί μια βιώσιμη, ηθική και κοινωνικά υπεύθυνη προσέγγιση, ευθυγραμμισμένη με τις σύγχρονες απαιτήσεις και προσδοκίες στον τουρισμό, στη γαστρονομία, στις τοπικές επιχειρήσεις, στην παραγωγή και στη γεωργία.

  • Είναι ένα καινοτόμο στρατηγικό επιχειρηματικό μοντέλο για το μέλλον.
  • Σχετίζεται με έναν τουρισμό αυθεντικό, φιλικό προς το περιβάλλον και πλούσιο σε εμπειρίες.
  • Δίνει έμφαση στη γαστρονομία, προωθώντας τη γαστρονομική καινοτομία και διατηρώντας τις παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους μαγειρέματος.
  • Ενθαρρύνει ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, που βασίζονται στη βιωσιμότητα και στην ποιότητα, προωθώντας παράλληλα τις σχέσεις στην κοινότητα.
  • Ενθαρρύνει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, υποστηρίζοντας τους τοπικούς αγρότες και παραγωγούς.

Το συνέδριο συνεχίζει τις δράσεις του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία, που δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών των Πανεπιστημίων Harvard και Yale και της Grecotel.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος που απειλεί όσους ταλαιπωρούνται από ψωρίαση

Πόσο θα μειωθεί η πίεση αν αφαιρέσετε ένα κουταλάκι αλάτι την ημέρα από την διατροφή

Τα δύο σαλατικά που λατρεύουμε, είναι τελικά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά