ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας τροχιά κινούνται μέχρι στιγμής τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, βάσει των οποίων θα αποφασίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την περαιτέρω άρση των περιορισμών, την ερχόμενη Παρασκευή.
Πηγές από την Επιτροπή αναφέρουν στο mononews, ότι η κατάσταση προς το παρόν δεν κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική, εντούτοις οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η συμπεριφορά του ιού έχει δείξει ότι τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν από τη μία ημέρα στην άλλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάστηκαν την Τετάρτη (20/01), τα οποία «εκφράζουν» και την επίδραση της γιορτής των Φώτων, οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Θεσσαλονίκη εμφανίζουν πτωτική τάση, στην Αττική παραμένουν επί του παρόντος σταθεροί, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν οι περιπτώσεις «κόκκινων» περιοχών, που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Η ανησυχία των ειδικών επικεντρώνεται κυρίως στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού που αναμένεται με τη σταδιακή άρση των περιορισμών και στον κίνδυνο να οδηγήσει σε «πισωγύρισμα», τη στιγμή που η επιδημία στη χώρα φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η εμπειρία από τις άλλες χώρες, δείχνει ότι ορισμένες βιώνουν ήδη ένα τρίτο κύμα εξαιτίας του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ιρλανδίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται “διπλά” αρνητικό, καθώς αφενός θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, αφετέρου όχι μόνο δεν θα επιτρέψει το περαιτέρω άνοιγμα, αλλά θα επιβάλλει και την επαναφορά των περιορισμών που έχουν ήδη αρθεί.
Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η εφαρμογή των μέτρων, η οποία τίθεται σε αυξημένη επιτήρηση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι αρμόδιες αρχές ελέγχου, σε αυτή τη φάση, δίνουν προτεραιότητα στην ορθή εφαρμογή των κανόνων για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Τα δεδομένα εξετάζονται καθημερινά και οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού αξιολογηθούν στο σύνολό τους, στο τέλος της εβδομάδας. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητα αποτελεί η επαναλειτουργία της δια ζώσης Εκπαίδευσης, κυρίως στη Γ Λυκείου, εντούτοις στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων θα τεθεί στο τραπέζι η άρση των περιορισμών και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά, δεν είναι βέβαιο ότι θα «επιτραπεί» περαιτέρω άνοιγμα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ενδέχεται η Επιτροπή να προτιμήσει να λάβει αποφάσεις μετά το πέρας των 14 ημερών από το υπό όρους άνοιγμα του λιανεμπορίου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να έχει αξιολογήσει την επίδραση από την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν έτοιμα τα σχέδια επανεκκίνησης, αλλά τον τελευταίο λόγο έχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Καθοριστική για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων είναι η κατάσταση του συστήματος Υγείας και κυρίως η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν για μια νέα έξαρση της επιδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας ακολούθησε πτωτική πορεία, χωρίς ωστόσο να οδηγεί σε αποσυμφόρηση. Την ίδια πορεία ακολούθησε και η πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά όχι με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Ανησυχία για το νέο στέλεχος
Ανησυχία προκαλεί και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Το νέο στέλεχος έχει εισαχθεί και στη χώρα μας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται συνολικά σε 26, εκ των οποίων τα δύο τελευταία (ένα στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη) είναι “ορφανά”, δηλαδή δεν είναι γνωστή η πηγή μετάδοσης και δεν σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα (από τις επαφές) με ταξίδι στο εξωτερικό. Βασικό χαρακτηριστικό του μεταλλαγμένου στελέχους είναι η παρουσία ιδιαίτερα αυξημένου ιικού φορτίου στους ασυμπτωματικούς, κάτι που επαληθεύεται και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, διευκολύνοντας έτσι τη μεταδοτικότητα του ιού και τη διασπορά του στην κοινότητα.
Την ανησυχία του εξέφρασε χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοινώνοντας ότι έως την προηγούμενη εβδομάδα, το μεταλλαγμένο στέλεχος είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου.
Το βρετανικό στέλεχος, το οποίο θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλία Μόσιαλο, εάν μία παραλλαγή του SARS-CoV-2, είναι πράγματι 50% πιο μεταδοτική, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μία παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα του ιού κατά 50%.
Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένη τη διασπορά του νέου στελέχους και στη χώρα μας και, παρότι η αυξημένη μολυσματικότητά του επί του παρόντος δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη, εκτιμάται ότι θα αποτελεί στο εξής μία παράμετρο που θα λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τις σχετικές εισηγήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας