Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξάνεται με δραματικό ρυθμό, με τρία αρνητικά ρεκόρ να καταγράφονται την Πέμπτη στη χώρα μας και το ενδεχόμενο ενός μερικού lockdown να μην φαντάζει τόσο απίθανο.
Χθες ανακοινώθηκαν 359 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, αριθμός που αποτελεί τον δεύτερο υψηλότερο, μετά από εκείνον των 372 της περασμένης εβδομάδας, που περιελάμβανε τη συρροή κρουσμάτων σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά. Μόνο στον νομό Αττικής εντοπίστηκαν 212 κρούσματα, ενώ ανοδική τάση παρατηρείται και στους διασωληνωμένους ασθενείς, που έφτασαν τους 69, ενώ σημειώθηκαν συνολικά 9 θάνατοι, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μας.
Τα μέτρα στην Αττική που ανακοινώθηκαν μόλις προχθές από την κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθούν, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η εικόνα των κρουσμάτων. Τα πιθανά σενάρια κάνουν λόγο για περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών στην Αττική, αλλά και 15ήμερη καραντίνα, προτού εμφανιστούν οι εποχικές ιώσεις και το σύστημα Υγείας «γονατίσει».
Ήδη, μέσα σε τρεις εβδομάδες έγιναν περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική του «τα κλείνω όλα» δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το σενάριο ενός δεύτερου lockdown θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, σημειώνοντας πως θα είναι η τελευταία επιλογή.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική, μιλώντας στο MEGA:
«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε. Όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα… Υυπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα».
Τι λένε οι ειδικοί
Από την μεριά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας εκτίμησε πως αν δεν παρουσιάσουν αποκλιμάκωση τα κρούσματα κορονοϊού το επόμενο δεκαπενθήμερο, ίσως οδηγηθούμε σε αυτό το μέτρο του lockdown.
«Έχουμε τέσσερις κατηγορίες συναγερμού, τον πράσινο, τον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο. όπου κόκκινο είναι lockdown. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο πορτοκαλί, είμαστε δηλαδή ένα βήμα πριν από το lockdown. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», είπε μιλώντας στο OPEN.
«Η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε και επισήμανε ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που θέλουν να κλείσουν. «Θα προτιμούσα να λειτουργούν κανονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα το δούμε».
«Οσον αφορά την επιδημία, ισχύει το ‘ποτέ μη λες ποτέ’», είπε χαρακτηριστικά χθες στον ΑΝΤ1. «Αν χρειαστεί lockdown, θα γίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική, τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown. Τα (σ.σ. τελευταία) μέτρα θα χρειαστούν μία εβδομάδα με δέκα ημέρες για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών».
Ο κ. Σύψας μάλιστα έκανε άλλη μία έκκληση προς τους πολίτες ώστε να μην οδηγηθούν οι ειδικοί σε μία τέτοια εισήγηση στην κυβέρνηση. «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν», είπε χαρακτηριστικά.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, στο MEGA δήλωσε:
«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος.
Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός».
Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα να επιβληθεί lockdown.
Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1.000 κρούσματα ημερησίως.
«Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους», εξήγησε.
Αναφορικά με τη δήλωση που είχε κάνει για την Θεία Μετάληψη και ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει αυτή και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις, διευκρίνησε πως πρέπει όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων μας να εξεταστούν ως πιθανές εστίες μετάδοσης.
«Να δούμε τα πράγματα επιστημονικά. Υπάρχουν παντού εστίες μετάδοσης. Ο καθένας πρέπει να δώσει λίγο για να μη φτάσουμε ξανά στο lockdown. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μετάδοση στην εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς που έχουν αρρωστήσει και ιερέας που έχει καταλήξει», τόνισε.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση