Φράχτες «σηκώνουν» οι κινεζικές αρχές στη Σαγκάη προκειμένου να κλείσουν τους κατοίκους στα σπίτια τους σε μία προσπάθεια να μηδενίσουν τα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη των 25 εκατομμυρίων, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή για την μεταχείριση που υφίστανται εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Viral έχουν γίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν άνδρες -με τις χαρακτηριστικές ολόσωμες, άσπρες, προστατευτικές στολές- να σφραγίζουν εισόδους πολυκατοικιών με πράσινους συρμάτινους φράχτες ύψους δύο μέτρων, ακόμη και ολόκληρους δρόμους στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, περικλείουν με σύρματα κτίρια στα οποία έχει εντοπιστεί τουλάχιστον ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού.

«Αυτό που κάνουν είναι ασέβεια, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν μας κλείνουν με φράγματα στα σπίτια μας σαν να είμαστε ζώα» αναφέρει χαρακτηριστικά αγανακτισμένος κάτοικος της πόλης που βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown από την 1η Απριλίου, με τους ανθρώπους να αδυνατούν να επισκεφθούν γιατρούς ή να μην μπορούν να εφοδιαστούν έστω με φρέσκα τρόφιμα.

ΣΤους 87 οι θάνατοι από κορονοϊό

Ο απολογισμός του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Σαγκάη έφθασε σήμερα τους 87 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 παρά το lockdown, ενώ η πόλη του Πεκίνου κλήθηκε να «δράσει χωρίς καθυστέρηση» εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η Κίνα, αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες με τη χειρότερη έξαρση της επιδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης πριν από δύο χρόνια και πλέον, έθεσε υπό αυστηρό περιορισμό από τις αρχές Απριλίου σχεδόν το σύνολο των 25 εκατομμυρίων της οικονομικής πρωτεύουσάς της, της Σαγκάης, εστίας της μόλυνσης. Η μητρόπολη ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 39 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19, αριθμό άνευ προηγουμένου.

Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος αρχικά ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Όμως το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να πλήττει τη Σαγκάη, που παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό επ’ αόριστον, υπό συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις σπαρτιάτικες.

Το πρόβλημα επιδεινώνει το γεγονός ότι τα ποσοστά ανοσοποίησης είναι συγκριτικά χαμηλά, ειδικά μεταξύ των πιο ηλικιωμένων.

Οι 39 άνθρωποι που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ιδίως υπέρταση, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές. Παρά το lockdown, καταγράφηκαν επίσης σχεδόν 22.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο (με συμπτώματα και ασυμπτωματικά).

Συνολικά, από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο κινεζικό αστικό κέντρο έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν μισό εκατομμύριο μολύνσεις.

Χίλια χιλιόμετρα μακριά, η πρωτεύουσα Πεκίνο ανακοίνωσε παράλληλα ότι επιβεβαιώθηκαν 22 κρούσματα και προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην ανάληψη «επείγουσας» δράσης για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όλη η πόλη πρέπει να αναλάβει δράση χωρίς καθυστέρηση», τόνισε η Πανγκ Σινγκχούο, αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της πρωτεύουσας, τονίζοντας πως πιθανόν ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν με «αόρατο τρόπο» τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Κίνα: Επείγονται μέτρα και στο Πεκίνο μετά τα 22 νέα κρούσματα κορoνοϊού