ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αυτό το ρυθμό αύξησης, το ενδεχόμενο να δούμε σύντομα τετραψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων εκτιμάται κάτι παραπάνω από πιθανό, με ορισμένους επιστήμονες να θεωρούν «έκπληξη» την πιθανότητα να παραμείνει στα τρία ψηφία.
Ειδικοί συμπεριλάμβαναν μια τέτοια εξέλιξη στις προβλέψεις-εκτιμήσεις τους ακόμα και από τον Αύγουστο και, αν και τότε φάνταζαν παρακινδυνευμένες, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να επαληθευτούν και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν.
«Με βάση τους υπολογισμούς, από το τέλος του Οκτώβρη, με την αλλαγή του καιρού και της μεταδοτικότητας του ιού καθώς και με την επίδραση μιας σειράς άλλων παραγόντων, οδηγούμαστε σε μια αύξηση τον Νοέμβριο και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο”, δήλωνε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στις 16/9/2020. Ο ίδιος ανέφερε ότι «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων», εκτιμώντας ωστόσο τότε ότι η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει τη σημαντικότητα των μέτρων και θα αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.
Μάλιστα, σχετική έρευνα της ομάδας HERACLES υπό την ευθύνη του καθηγητή Σαρηγιάννη, προέβλεπε ότι το Δεκέμβρη τα κρούσματα θα είναι 800-1000, φτάνοντας στο τέλος του μήνα τα 2000. Ωστόσο, τα άλλοτε απαισιόδοξα ευρήματά της φαντάζουν πλέον αισιόδοξα για τον τρέχοντα μήνα, μιας και ο αριθμός των κρουσμάτων που προέβλεπε για τον Οκτώβριο ήταν 320-340 και για το Νοέμβριο 400.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαρηγιάννης μιλούσε για 2000 κρούσματα στο τέλος Δεκεμβρίου από τον Αύγουστο.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, προσανατολιζόταν και η εκτίμηση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη: “Αν μπούμε με 300 κρούσματα του κορονοϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα», δήλωνε σε συνέντευξή του στα “Νέα” ο καθηγητής, στις 19/9/2020, όταν ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφωνόταν σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324. «Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά».
Εντούτοις, η πιο σοκαριστική εκτίμηση ήταν αυτή του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος την ίδια περίοδο δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως «αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, είναι πολύ πιθανό το Νοέμβριο να έχουμε όχι μόνο τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ”.
Από τότε μέχρι σήμερα, η Πολιτεία έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων, με τα τελευταία να αφορούν στην καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.00 το πρωί, στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές της χώρας.
Εντούτοις, δεν λείπουν και οι φωνές που εκφράζουν προβληματισμούς ως προς τα αντανακλαστικά της, εκτιμώντας ότι κάποια μέτρα θα έπρεπε ίσως να είχαν ληφθεί νωρίτερα, προκειμένου να προληφθεί η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Όλοι ανεξαιρέτως οι ειδικοί, τονίζουν την αναγκαιότητα τήρησης των προφυλακτικών μέτρων ακόμη και σήμερα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επικίνδυνη πορεία που διαγράφει η επιδημία τις τελευταίες ημέρες.
Το χρονικό της αύξησης
Σύμφωνα με τις εκθέσεις προόδου του Παρατηρητηρίου Covid:
- 3-10/9
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, στα 211, από 220 στην προηγούμενη έκθεση, φθάνοντας στο ρεκόρ των 372 στις 10 του μήνα.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 49 (από 38 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 2,7 (από 4).
- 11-16/9
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 281 κρούσματα. Τη συγκεκριμένη περίοδο ο αριθμός των κρουσμάτων έδειξε αυξητική τάση εμφανίζοντας ημερήσιες τιμές και πάνω από 300, συνέπεια εστιών υπερμετάδοσης τοπικού χαρακτήρα.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 67, ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 3,3.
- 17 – 23/9
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα, ενώ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παρέμεναν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73, ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 και προσέγγισε τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος.
- 24-30/9
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 78, ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 4,9.
- 1-7/10
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 354 κρούσματα. Σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, ενώ στις 2 Οκτωβρίου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ 460 κρουσμάτων.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 88, ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε 4,7.
- 8-14/10
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 365 κρούσματα.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε 86, αφού ενδιάμεσα κορυφώθηκε σε 100 στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4.
Η εκτόξευση
Η περίοδος 15-22/10 (δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η σχετική έκθεση) ήταν η εβδομάδα των αρνητικών ρεκόρ, με αυτό των θανάτων να φτάνει τους 12 στις 15/10 και τις νέες διαγνώσεις να ανέρχονται σε 508 στις 16/10. Στις 20/10, σημειώθηκε νέο ρεκόρ διαγνώσεων φτάνοντας τις 667, το οποίο, ωστόσο, καταρρίφθηκε την επόμενη μέρα με 865. Διπλό ρεκόρ σημειώθηκε στις 22 του μήνα με τα νέα κρούσματα να φτάνουν τα 882 και τους θανάτους τους 15.
Κατά την ίδια περίοδο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρέμεινε σταθερός σε περισσότερους από 80.