Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Πράσινο φως» από την Κίνα για έναρξη δοκιμών εμβολίου σε ανθρώπους

Κύπρος

Οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές – Πότε εκτιμούν ότι θα έχουμε εμβόλιο

Σε μία δυναμική μάχη υπέρ της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού, για τον φονικό κορονοϊό, εμβολίου μπαίνει και η Κίνα, η οποία φαίνεται πως έχει αφήσει πίσω της πια τις μαύρες μέρες της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού και βρίσκεται πλέον στην αντιμετώπισή του.

Μάλιστα, οι αρμόδιες Αρχές της Κίνας φέρεται να έδωσαν το «πράσινο φως» σε ερευνητές, με στόχο να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών πήραν, σύμφωνα με τη Λαϊκή Ημερησία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, την έγκριση, για να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές πρώτης φάσης ενός πειραματικού εμβολίου.

Οι κλινικές δοκιμές, μάλιστα, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν ήδη από αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του COVID-19 έχει ήδη προκαλέσει, έως αυτή την ώρα, περισσότερους από 7.000 θανάτους σε ολόκληρη την υφήλιο.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν ξεκινήσει και στις ΗΠΑ, αναφορικά με ένα εμβόλιο που ανέπτυξαν το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Σύμφωνα με το Reuters, οι καταγεγραμμένες λεπτομέρειες στη βάση δεδομένων καταχώρησης κλινικών δοκιμών στην Κίνα μαρτυρούν ότι πρόκειται να στρατολογηθούν 108 υγιή άτομα για τη δοκιμή της «Φάσης 1», που θα εξετάσει κατά πόσο το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους. Η Φάση 1 θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Τη δοκιμή θα διεξάγουν η Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας και η εταιρεία βιοτεχνολογίας CanSino Biologics, που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ. Ειδικοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του 2021, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα πλήρως δοκιμασμένο και εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την θέση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ελπίζει πως η Ευρώπη ίσως έχει στα χέρια ένα εμβόλιο ακόμη και πριν το φθινόπωρο.