Συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Με περισσότερα από 35,7 εκατ. κρούσματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι το πρωί της Τετάρτης, το Βερολίνο και η Φραγκφούρτη ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, απαγορεύοντας την κυκλοφορία από τις 11:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί.

Στις Βρυξέλλες, μπαρ και καφέ κλείνουν για έναν μήνα, ενώ στο υπόλοιπο Βέλγιο δεν θα μπορούν να λειτουργούν μετά τις 11:00 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο ανάκαμψής της, με στόχο να επαναφέρει μια οικονομία που προβλέπεται να παρουσιάσει ύφεση 11,2% φέτος, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας πάνω από το 17%.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίζεται σχετικά καθησυχαστικός.

Η θνησιμότητα από Covid-19 στη χώρα παραμένει εντός των ορίων της αναμενόμενης θνησιμότητας, χωρίς να έχει ξεφύγει ούτε στιγμή από αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως δήλωσε o καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όταν η Ισπανία η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνούσαν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εμείς καταφέρναμε, με την έγκαιρη λήψη μέτρων, να μην υπερβαίνουμε την αναμενόμενη θνησιμότητα στην περιοχή μας. Και εξακολουθούμε να παραμένουμε χωρίς παραπάνω θνησιμότητα ακόμα και τώρα, μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη. Η μόνη χώρα στην οποία έχει αλλάξει η κατάσταση είναι η Ισπανία και σιγά σιγά και το Βέλγιο», ανέφερε o καθηγητής, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ, με αντικείμενο τα επίκαιρα θέματα δημόσιας υγείας.