ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θετικά είναι τα μηνύματα από την πορεία της επιδημίας στη χώρα, κατά τη λήξη της τρίτης εβδομάδας του lockdown κι ενώ διανύουμε την πρώτη μέρα της παράτασής του.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί στις περισσότερες περιοχές ανά την επικράτεια, εντούτοις φαίνεται ότι ο “αγώνας” θα κριθεί στα… πέναλτι.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα η μείωση είναι σαφώς πιο αισθητή από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την Αττική να παρουσιάζει μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 30%, μεσοσταθμικά, για ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται περίπου στο 20%. Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, η επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας, όπως στις Περιφέρειες Πιερίας, Δράμας, Σερρών και Πέλλας, παραμένει εξαιρετικά υψηλή, ενώ επιμονή του επιδημικού φορτίου παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα.
Εκτός από ελάττωση των κρουσμάτων, τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν πτώση του δείκτη θετικότητας των τεστ, η οποία σήμερα διαμορφώνεται περίπου στο 9,18% (συμπεριλαμβανομένων των rapid tests) σε επίπεδο επικράτειας, ένα ποσοστό που όμως διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Στην Αττική, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο, το τελευταίο διάστημα η θετικότητα έχει διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 7,5%.
Μείωση παρατηρείται και στον δείκτη Rt, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε επίπεδα κάτω του 1 σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Εντούτοις, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα (αριθμός ενεργών κρουσμάτων) παραμένει υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται -βάσει των επίσημων στοιχείων- περίπου στα 30.000. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων (συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν έχουν διαγνωστεί) υπολογίζεται γύρω στα 100.000.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, περίπου στο επίπεδο που βρίσκονταν στις αρχές Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι η ανάγκη για εξαιρετική προσοχή και προσήλωση στα μέτρα, ώστε να πέσει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας, παραμένει επιτακτική.
Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές καμπύλες βαρύτητας των διαγνώσεων, η ουσιαστική μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία και στον αριθμό θανάτων, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αναμένεται προς το τέλος αυτής και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Μέλη της επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι πιθανότατα θα χρειαστεί παράταση μίας επιπλέον εβδομάδας για την άρση του lockdown, εντούτοις τονίζουν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, κατόπιν αξιολόγησης των νέων επιδημιολογικών δεδομένων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά.
Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αναμένεται να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός προς το τέλος της εβδομάδας.
Η έκκληση των επιστημόνων
Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι οποίες ήρθαν με εμφανή καθυστέρηση, είναι σαφές για τους ειδικούς ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, δεν τηρήθηκαν από όλους.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εμπειρία τόσο από την άνοιξη, όσο και από το δεύτερο κύμα, δείχνει ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη διακοπή της διασποράς του ιού, είναι η καθολική χρήση της μάσκας και η δραστική μείωση των επαφών μας και κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.
«Κάνω έκκληση στους εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Ανδρέα, αλλά και σε αυτούς που γιορτάζουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τις Βαρβάρες, τους Νικόλες, αλλά και τις Άννες, να ευχηθούμε σε όλους με ένα θερμό τηλεφώνημα. Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου.
Η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων έχει σαν αποτέλεσμα την παράταση της πανδημίας, την απώλεια συνανθρώπων μας, την πίεση των νοσοκομείων, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, αλλά και την εμφάνιση μιας αθροιστικής κόπωσης όλων μας. Η συμπεριφορά όλων μας, αλλά και του καθένα μας ξεχωριστά, είναι κομβικής σημασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους, ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια προς τη Δημόσια Υγεία, προς την αυτοθυσία όλων των γιατρών και νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ., αλλά και προς τους συμπολίτες μας που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι λίγοι, είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού μας», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή (30/11), τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.
Η ίδια σημείωσε ότι η συμπεριφορά όλων μας στις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την… τύχη μας, προκρίνοντας ως ιδανικό σενάριο τη σταδιακή άρση των μέτρων να συνοδεύει παράλληλα μία αλλαγή στη συμπεριφορά μας, η συνειδητοποίηση ότι η επιστροφή στις προηγούμενες συνήθειές μας δεν είναι εφικτή και ότι, δυστυχώς, η «παρεΐστικη» κοινωνική ζωή που οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε, σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας και λογικής.
«Το ιδανικό θα ήταν να μάθουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά απολαμβάνοντας την υγεία μας, την οικονομική ζωή και δραστηριότητες που δεν μας εκθέτουν στον αόρατο εχθρό. Έτσι θα μπορούσαμε να πορευτούμε με λιγότερους περιορισμούς μέσα στους επόμενους μήνες. Άλλωστε, το lockdown δεν ταιριάζει και πολύ στη φύση του Έλληνα και οι περιορισμοί μας καταβάλουν σωματικά, οικονομικά και ψυχικά. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να παραμείνουμε υγιείς σε μία άλλη κανονικότητα», ανέφερε η καθηγήτρια, τονίζοντας ωστόσο ότι έχουμε μπροστά μας πολλούς δύσκολους μήνες.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με Covid στην επικράτεια βρίσκεται στο 87%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κυλιόμενος μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα διαμορφώθηκε στις 410 εισαγωγές την ημέρα.
Στην Αττική, από το σύνολο των 229 κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, οι 177 είναι κατειλημμένες, ενώ σε ό,τι αφορά τις απλές νοσηλείες, περίπου 600 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.
Στο σύνολο της επικράτειας επί 7.093 διαθέσιμων κλινών Covid, οι κατειλημμένες είναι 4.408 (συμπεριλαμβανομένων των κλινών ΜΕΘ).
Ανά Υγειονομική Περιφέρεια η κατάσταση στις ΜΕΘ Covid διαμορφώνεται ως εξής:
Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια από τις 173 κλίνες, οι 137 είναι κατειλημμένες.
Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου από τις 58 κλίνες, οι 38 είναι κατειλημμένες.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια 146 κλίνες κατειλημμένες
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 149 κλίνες, εκ των οποίων οι 144 είναι κατειλημμένες.
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος 87 κλίνες κατειλημμένες
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, 65 κλίνες εκ των οποίων οι 41 είναι κατειλημμένες.
Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 30 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 είναι κατειλημμένες.
Στρατιωτικά Νοσοκομεία 19 κλίνες κατειλημμένες.
ΕΟΔΥ: 1.044 νέα κρούσματα, 85 θάνατοι και 600 διασωληνωμένοι – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή
Στη μάχη κατά του κορονοϊού τρία φάρμακα που ίσως μας σώσουν μέχρι να βγει το εμβόλιο
Γαλλία: 4.005 νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike