ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που βρίσκεται μπροστά μας, για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα αλλά και για τη διαχείρισή της από την πλευρά της Πολιτείας.
Με τον αριθμό των διαγνώσεων να διατηρείται κατά μέσο όρο σε περισσότερες από 300 ανά ημέρα και τις διασωληνώσεις να αυξάνονται, ξεπερνώντας ακόμη και τις 80 την περασμένη εβδομάδα, η επιδημία παρουσιάζει επεκτατική τάση.
Εντούτοις, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, το σενάριο της δραματικής και εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να έχει ανασταλεί, αφήνοντας όμως ένα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ώστε να οδηγηθούμε σε σταθεροποίηση ή και ύφεση της επιδημίας.
Επίκεντρο της επιδημίας παραμένει η Αττική, όπου καταγράφονται το 50%-60% των νέων κρουσμάτων, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν το 73%. Χθες, Κυριακή, συμπληρώθηκαν 14 ημέρες από την επιβολή της πρώτης δέσμης περιοριστικών μέτρων στην Περιφέρεια, γεγονός που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους. Υπενθυμίζεται ότι, με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, η ισχύς των μέτρων παρατείνεται από 4/10 που ήταν αρχικά, στις 12/10.
«Τα αποτελέσματα κάποιων μέτρων για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε πρέπει να περάσουν 10-14 ημέρες. Εμείς λοιπόν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην ενδέκατη νομίζω μέρα κάποιων μέτρων που έχουμε πάρει και που βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια έξαρση προς τα πάνω.
Μένει να δούμε τα επόμενα 24ωρα την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των μέτρων αυτών», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή.
Όσον αφορά στην επιβολή νέων μέτρων, ο κος Μαγιορκίνης τόνισε: «Η Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας και αν χρειαστεί θα προτείνει μέτρα. Αλλά είναι νωρίς ακόμα».
Η ανησυχία των ειδικών επικεντρώνεται στους ασυμπτωματικούς και κυρίως στις εστίες υπερμετάδοσης, όπως σε εργοστάσια και σε οίκους ευγηρίας, που «σημάδεψαν» την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ασυμπτωματικοί, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι φέρουν και μεταδίδουν τον ιό, αποτελούν το ένα εκ των δύο χαρακτηριστικών της μετάδοσης του ιού που καθιστούν τον έλεγχό του εξαιρετικά δύσκολο.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών, σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και ένας μολυσμένος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός όταν θα κάνει το τεστ και να εμφανίσει συμπτώματα αργότερα. Εντούτοις, μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό τους μπορεί να ανέρχεται σε 50% μέχρι και 80%, ενώ σε συρροές, μπορεί να προσεγγίζει και το 100%.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που καθιστά τον έλεγχο του ιού εξαιρετικά δύσκολο είναι το γεγονός ότι η μετάδοση υπό κατάλληλες και όχι πλήρως κατανοητές στους επιστήμονες συνθήκες, μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων.
«Αυτή η υπερμετάδοση είναι που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη. Και για αυτό θα πρέπει ακόμη μια φορά να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την επιβράδυνση της επιδημίας να τηρούμε τα μέτρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς», ανέφερε ο κος Μαγιορκίνης.
Αυξάνονται οι διασωληνώσεις, μειώνεται η πληρότητα των ΜΕΘ
Μείωση της πληρότητας των ΜΕΘ καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη 17η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, η οποία αφορά το διάστημα 24 έως 30 Σεπτεμβρίου, το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 78 (από 73 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 4,9 (από 5,9).
Κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση στο 32% (από 36% στην προηγούμενη έκθεση).
«Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 55%», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείες Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική παρέμενε στο 45- 50%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν περίπου στο 20%. Ωστόσο, η κα Κοτανίδου τόνισε ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι δυναμική και η εικόνα μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Κοτανίδου έχει δηλώσει ότι αν οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στις ΜΕΘ φτάσουν τους 150, τα τακτικά χειρουργεία θα ανασταλούν.
Σε δηλώσεις που έκανε, μετά την επίσκεψή του στο κέντρο υγείας της Πύλου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι στο τέλος του έτους, θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό, με πενταετή εκπαίδευση και με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται.
Δεκάδες κρούσματα και ένας θάνατος από το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα
Ένας ηλικιωμένος άνδρας είναι το πρώτο θύμα του κορονοϊού από το γηροκομείο που βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από 40 κρούσματα του ιού.
Πρόκειται για έναν 79χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Εισήχθη σε ΜΕΘ, αλλά δεν τα κατάφερε και έχασε την ζωή του. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που προέρχεται από τη συρροή κρουσμάτων στο γηροκομείο «Αττικόν».
Την αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας επιβεβαίωσε ο επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
114 κρούσματα σε εργοστάσιο στην Πέλλα
Στην Πέλλα βρέθηκαν το Σάββατο κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την διεξαγωγή τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών των 114 θετικών κρουσμάτων covid-19 που εντοπίστηκαν σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας. Αυτό έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Έδεσσα, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, της διευθύντριας επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρας Κοντοπίδου, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, των δημάρχων της περιοχής, περιφερειακών συμβούλων και εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
8 κρούσματα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καρδίτσα
Συνολικά 8 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καρδίτσα. Ειδικότερα, την Τρίτη 29/9, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις Περιφέρειες, βρέθηκαν δύο (2) θετικά αποτελέσματα σε προσωπικό ΜΦΗ στην περιοχή της Καρδίτσας. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν άλλα 6, επίσης στο προσωπικό.
Δυο κρούσματα στο Δρομοκαΐτειο
Σε συναγερμό τέθηκε ξανά ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ την Κυριακή καθώς στο Δρομοκαΐτειο εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο αλλοδαποί τρόφιμοι, οι οποίοι νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο από τις 25 Σεπτεμβρίου.
Τα τεστ στους δύο τρόφιμους έγιναν την Πέμπτη ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Και οι δύο, που κοιμούνται στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή, είναι ασυμπτωματικοί. Το νοσοκομείο επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ προκειμένου ο οργανισμός να παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή