ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με περισσότερα από χίλια θύματα μαίνεται η μάχη κατά του κορονοϊού στη χώρα, την ώρα που δημοσιεύματα καταγγέλλουν τον ΕΟΔΥ για λανθασμένη καταγραφή και αποτύπωση των επιδημιολογικών στοιχείων, στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις της επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα διέψευσαν τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι από την διαχείριση του Οργανισμού.
Εντούτοις, εύλογους προβληματισμούς προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν διαρροές περί έλλειψης στοιχείων και αδυναμίας σωστής αξιολόγησης της κατάστασης, κατά συνέπεια και έγκυρης και έγκαιρης λήψης αποφάσεων, από τους κύκλους των ειδικών, δημιουργώντας ερωτηματικά για την διαχείριση της επιδημίας στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, σκληρή μάχη δίνεται στο μέτωπο των νοσοκομείων, όπου τόσο η δυναμικότητα σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό όσο και οι δυνατότητες του προσωπικού φαίνεται να εξαντλούνται.
Όπως ήταν εξαρχής αναμενόμενο, τον πιο «αδύναμο κρίκο» αποτελούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), των οποίων η διαθεσιμότητα σε επίπεδο επικράτειας κινείται οριακά, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας σημειώνεται πλήρης κάλυψη.
«Αχτίδα» αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σαφής μείωση στα νέα κρούσματα, εντούτοις, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι επιστήμονες.
Αν και η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, με τις εκτιμήσεις να προσδιορίζουν παραπάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με το μέσο όρο να κινείται γύρω από τα 2.000 ανά μέρα, σε επίπεδο επικράτειας. Η ίδια τάση επικράτησε και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με την Αττική να κινείται κάτω από το όριο των 400 νέων διαγνώσεων την ημέρα και τη Θεσσαλονίκη κάτω από 600.
Όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή, ωστόσο, πρόκειται να εξεταστεί την τρέχουσα εβδομάδα, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, και με την πίεση στις ΜΕΘ της χώρας να αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις της.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται κατά την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι ήταν η 3η και τελευταία του lockdown, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις. Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι, τουλάχιστον εν μέρει, αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.
Οι περιοχές αυτές, βάσει του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών, είναι 18 σε σύνολο 74: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.
«Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Προφανώς, βέβαια, αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στην θέση αυτών των 18 περιοχών», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημία κορονοϊού στη χώρα.
Επίσης, ιδιαίτερη ανησυχία, προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ
Ενώ οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση και -βάσει του αριθμού των νέων κρουσμάτων- αναμένεται να μειωθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, οι κραδασμοί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν φαίνεται να σταματούν εδώ, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν μια συνεχιζόμενη πίεση τις επόμενες 7-14 μέρες.
Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και οι περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά ειδικά στις ΜΕΘ, αυτές παρουσιάζουν πληρότητα 88% ανά την επικράτεια. Εντούτοις, μαθηματικά μοντέλα, που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 άτομα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ περίπου 250 θα χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται, με μέσο όρο 85 θανάτους την ημέρα, κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα, στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί το 20% των θανάτων στη χώρα.
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας
Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομειά (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, όλες οι δυνατότητες μετατροπής αιθουσών μονάδων άλλων παθήσεων σε ΜΕΘ κορονοιού έχουν εξαντληθεί από το Σάββατο.
«Τώρα υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους. Βαπτίζονται ΜΕΘ χώροι που δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας με υποτυπώδη εξοπλισμό και ανειδίκευτο προσωπικό. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ λειτουργεί αποτρεπτικά στο να διασωληνωθεί έγκαιρα ένας βαριά ασθενής στη κλινική, ειδικά ηλικιωμένοι», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας οι πρόχειρες ΜΕΘ και η μη στελέχωση τους με εξιδεικευμένο προσωπικό αύξησε πολύ τη θνητότητα στις Μονάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όσον αφορά στη διαθεσιμότητα ΜΕΘ το σαββατοκύριακο είχε ως εξής:
ΑΧΕΠΑ 45 ασθενείς στις 46 κλίνες
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 50 ασθενείς στις 50 κλίνες. 2 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. 25 ασθενείς στις 25 κλίνες
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 17 ασθενείς στις 17 κλίνες
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 9 ασθενείς στις 9 κλίνες και 3 διασωληνωμένοι σε θάλαμο
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 44 ασθενείς στις 44 κλίνες
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 ασθενείς στις 8 κλίνες
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ 10 ασθενείς στις 10 κλίνες
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ. 6 ασθενείς στις 6 κλίνες. 5 διασωληνωμένοι στη μαφ σε 5 κλίνες
ΚΑΤΕΡΙΝΗ. 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. 3 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία και 2 διασωληνωμένοι σε θάλαμο
ΣΕΡΡΕΣ 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. 4 διασωληνωμένοι στο σηπτικό
ΒΕΡΟΙΑ. 8 ασθενείς στις 8 κλίνες
ΕΔΕΣΣΑ. 3 ασθενείς στις 3 κλίνες και 2 διασωληνωμένοι σε θάλαμο..
«Ασφυξία» σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
Διαστάσεις… Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι παίρνει η επιδημία στη Θεσσαλία, με το σύστημα υγείας να αδυνατεί να ξεπεράσει τον σκόπελο. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με διασωληνωμένους ασθενείς με Covid, ενώ οι νέες ΜΕΘ που δημιουργούνται γεμίζουν αμέσως.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατροπή ενός θαλάμου σε ΜΕΘ με 4 κλίνες, ενώ στο Νοσοκομείο Καρδίτσας ετοιμάζονται οι χειρουργικές αίθουσες. Παράλληλα, ασθενείς από τη Θεσσαλία καταλαμβάνουν και τις κλίνες στις Μονάδες των νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, στο νοσοκομείο Λαμίας από σήμερα, Δευτέρα (30/11), θα λειτουργήσει νέα ΜΕΘ 5 κλινών, όμως, δεν θα διακομισθούν περιστατικά, αφού θα γεμίσει αμέσως με περιστατικά που νοσηλεύονται στις κλινικές του και βρίσκονται στο όριο της διασωλήνωσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι το νοσοκομείο της Χαλκίδας λειτούργησε 10 κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες καταλήφθηκαν αμέσως από περιστατικά της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας το σαββατοκύριακο είχε ως εξής:
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ. 8 διασωληνωμένοι στις 8 κλίνες
Η μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου εξυπηρετεί 5 νεφροπαθείς θετικούς στο κορονοϊό από ιδιωτική μονάδα
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. 12 διασωληνωμένοι στις 12 κλίνες
Υπάρχει μία αυτοσχέδια ΜΕΘ 3 κλινών για ύποπτα και θετικά κρούσματα και έχει ένα διασωληνωμένο ασθενή
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΣΑΣ. 14 διασωληνωμένοι στις 14 κλίνες. Ετοιμάζεται μια αυτοσχέδια ΜΕΘ σε θάλαμο 4 κλινών
ΓΕΝΙΚΟ ΛΑΡΙΣΣΑΣ. 25 διασωληνωμένοι στις 25 κλίνες
Έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ θάλαμοι κλινικής του νοσοκομείου
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. 5 διασωληνωμένοι στις 5 κλίνες
Αναμένεται να μετατραπούν σε ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες
ΣΤΕΡΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ. 6 διασωληνωμένοι στις 6 κλίνες. Ετοιμάζονται ακόμη 5 κλίνες ΜΕΘ για τις δικές του ανάγκες
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. 10 διασωληνωμένοι στις 10 κλίνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…
- Ταξί: Τραβούν χειρόφρενο αύριο – Στάση εργασίας για 6 ώρες
- Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσουν το 2% έως το τέλος του 2025
- Το ντέρμπι Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντσεστερ Σίτι με σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα