Προς την εισήγηση νέων περιοριστικών μέτρων, τουλάχιστον στην Αττική, προσανατολίζονται οι Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας, μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει το λεκανοπέδιο.

Η αύξηση στις νέες διαγνώσεις κατά 50% στη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών αλλά και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, έχει θέσει σε συναγερμό το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της επιδημίας.

Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.261 κρούσματα, εκ των οποίων τα 652 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο αριθμός αναπαραγωγής (Rt) έχει ήδη  περάσει το «κατώφλι» της μονάδας (ένα άτομο μεταδίδει τον ιό σε περισσότερα από ένα άτομα), με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίστηκε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόσο για την αύξηση των νέων διαγνώσεων όσο και για την αύξηση των νοσηλειών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο μετά τις 18:00, όπως ισχύει σε άλλες «κόκκινες» περιοχές.

«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Μυστήριο» η αύξηση των κρουσμάτων

Η κατάσταση στη χώρα βαίνει επιδεινούμενη, δεκαπέντε ημέρες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο ήταν και η βασική ανησυχία των αρχών.

Βάσει των στοιχείων του Google Mobility, κατά τις πρώτες 4 ημέρες μετά την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου (18 – 22 Ιανουαρίου 2021), παρατηρήθηκε μία σχετικά μικρή αύξηση της κινητικότητας σε καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, της τάξεως του 12,8 %, σε όλη τη χώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (11 – 15 Ιανουαρίου 2021). Η σύγκριση των δύο αυτών περιόδων εμφάνισε, επίσης, αύξηση της κινητικότητας στα ΜΜΜ κατά 4,4 % και μείωση της κινητικότητας κατά 4,4 % σε καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταβολή στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Τα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν την επίδραση από την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στους εμπορικούς δρόμους κατά το πρώτο σαββατοκύριακο, εντούτοις, παράγοντες της Επιτροπής αναφέρουν πως δεν είναι σαφές ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται μόνο στην κινητικότητα που προήλθε από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Η αύξηση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει πιο νωρίς. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στην κινητικότητα από την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου. Δεν είναι σαφές αν προέρχεται μόνο από ορισμένες δραστηριότητες που άνοιξαν, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και στη γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων”, αναφέρει στο mononews ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτριος Παρασκευής.

Μερίδιο “ευθύνης» φέρουν, ωστόσο, και οι κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες έχουν συμβάλλει στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. «Ο χειμωνιάτικος καιρός αποτελεί την καλύτερη τροφή για την πανδημία και σίγουρα έχει παίξει ρόλο στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της τελευταίας εβδομάδας. Έχουμε μπροστά μας όμως τον Φεβρουάριο, που είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών», αναφέρει καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου,

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της Επιτροπής είναι, συνυπολογίζοντας όλες τις ανάγκες της κοινωνίας, να συμβάλει με της εισηγήσεις της στην καθυστέρηση του τρίτου κύματος και ει δυνατόν στη μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.

Στο επίκεντρο οι μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν τα μεταλλαγμένα στελέχη (βρετανικό και νοτιοαφρικανικό), τα οποία εντοπίζονται πλέον και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση (02/02) από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το βρετανικό στέλεχος και ένα για το νοτιοαφρικανικό.

Οι επίσημες πηγές καθιστούν σαφές ότι τα εμβόλια καλύπτουν και τα δύο στελέχη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι προκαλούν βαρύτερη νόσηση ή υψηλότερη θνησιμότητα.

«Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα MRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία.   Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις», ξεκαθάρισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου. «Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Όλοι οι λοιμωξιολόγοι ξέρουμε ότι και χωρίς αντισώματα, ένα άτομο προστατεύεται από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή της ιλαράς, εφόσον έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας το οποίο δεν προσμετράται και επομένως είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι, ευάλωτοι όταν διαβάζουμε ή ακούμε ότι είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων», εξήγησε.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η αυξημένη μολυσματικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, η οποία μπορεί να επιφέρει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και, κατά συνέπεια, να επέλθει αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους από Covid-19.

«Πρέπει να ανησυχούμε γενικά για την πορεία της πανδημίας. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Επίσης, να ανησυχούμε για την πιθανή μεγαλύτερη μολυσματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι η τήρηση των μέτρων. Για τα εμβόλια δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, ούτε για την παθογονικότητα», αναφέρει ο κ. Παρασκευής.

Η Επιτροπή θα εξετάσει τα στοιχεία αναλυτικά σήμερα, Τετάρτη, οπότε και θα έχει μία πιο σαφή εικόνα. Αυτό που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις είναι ο ρυθμός με τον οποίο θα αυξάνονται οι νέες διαγνώσεις τόσο στην Αττική και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Αχαΐα και η Εύβοια, όσο και στην επικράτεια, όπου η τάση είναι επίσης αυξητική.

Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται ήδη κοντά στο 3,5%, προσεγγίζοντας το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί (4%). Με αυτό το δεδομένο η Ελλάδα τείνει να «κοκκινίσει» στον επιδημιολογικό χάρτη της Ευρώπης.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά την τακτική τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, αφού έχουν αξιολογηθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες ολόκληρης της εβδομάδας. Όσον αφορά στα πιθανά μέτρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με τον τελευταίο λόγο να έχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.