Ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι μια ανήλικη βρίσκεται εντός των 23 διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, όπως προκύπτει από τον πίνακα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε το Σάββατο (15/8).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 17χρονη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η κατάστασή της οποίας παρουσίασε επιδείνωση την Παρασκευή και οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διασωλήνωσή της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η 17χρονη φέρεται να έχει υποκείμενο νόσημα, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την διασωλήνωση της 27χρονης γιατρού από τη Λάρισα η οποία αποσωληνώθηκε την Πέμπτη (14/8), η είδηση για τη 17χρονη επιβεβαιώνει αυτό που τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όσο και οι ανά τον κόσμο ειδικοί επεσήμαναν από την αρχή της πανδημίας: ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον ιό.

Την ίδια στιγμή, τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πλέον ξεκάθαρα τη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο μέσος όρος όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει μειωθεί στα 36 έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη έχουν τονίσει αρκετές φορές τη σημασία της τήρησης των προφυλακτικών μέτρων από τους νέους. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής απηύθυνε έκκληση στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

«Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά, παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Έκκληση προς τους νέους είχε απευθύνει και  ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τη Δευτέρα: «Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις. Κάνω για μια ακόμα φορά έκκληση στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», σημείωσε ο κος Κικίλιας

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, στις ηλικίες 0-17 ετών έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 425 κρούσματα, στις ηλικίες 18- 39 ετών 2687 κρούσματα και στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών 2386 κρούσματα.

Μακροχρόνιες εκδηλώσεις

Οι ειδικοί έχουν εξαρχής επισημάνει ότι οι περιπτώσεις νέων που νοσούν βαριά με Covid-19 είναι σπάνιες, ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστό ούτε κατανοητό πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού.

Σε πρόσφατη γερμανική μελέτη που εξέτασε τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 ατόμων, μέσης ηλικίας 49 ετών, που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι 2 στους 3 ανάρρωσαν στο σπίτι τους, συγκρίθηκε η εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Η μελέτη κατέδειξε πως 78 από αυτούς είχαν παρουσιάσει δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, η οποία φάνηκε στην μαγνητική. Οι 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα τα οποία συνήθως εντοπίζονται στο έμφραγμα και οι 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Το δείγμα ήταν κυρίως νέοι και υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά του. Εντούτοις, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ισχύει το ίδιο για όλους όσοι νοσήσουν, ούτε εάν θα επιμείνουν αυτά τα ευρήματα για αρκετό καιρό ή σταδιακά θα βελτιωθούν.

«Δεν το γνωρίζουμε.  Το ψάχνουμε παραπάνω, αυτό είναι η επιστήμη.  Σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι, χωρίς να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε πρόσφατα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

Προβληματισμός επικρατεί και για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, που έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν στις αρχές Σεπτέμβρη.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης,  υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία τους σε πλήρη κανονικότητα.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά, με όλους τους μαθητές στη θέση τους. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων να είναι χαμηλός ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία, κατά συνέπεια με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει το λιγότερο πιθανό.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την εκ περιτροπής διδασκαλία, μοντέλο που ακολουθήθηκε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια με δεδομένο ότι εφαρμόστηκε για περίπου ένα μήνα για τις τάξεις οι οποίες είχαν πάνω από 15 μαθητές.

Το τρίτο σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται και να προτείνεται και από λοιμωξιολόγους είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα.

Παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου ο κος Μαγιορκίνης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα μας, σημείωσε ότι το «καλό σενάριο» θα ήταν μια σταθεροποίηση και συρρίκνωση των κρουσμάτων και εμβολιασμός το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ένα ενδεχόμενο που κρίνεται πιθανό.

Προετοιμάζεται το σύστημα υγείας

Τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, υπερβαίνοντας τα  200 τις τελευταίες 4 ημέρες. Η ανησυχία των ειδικών επικεντρώνεται πλέον στις επόμενες ημέρες κατά τις οποίες πολλοί εκδρομείς που νοσούν θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αλλά και αργότερα, οπότε και οι πολίτες θα αρχίσουν να κινούνται σε κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συνιστά  σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους μια «εθελοντικού τύπου» καραντίνα επτά ημερών, με χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.

Προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά μέτριας και μεγάλης βαρύτητας, με απόφαση του υπουργού Υγείας, αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID». Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.