ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ασφαλέστερη είναι η χρήση της παρακεταμόλης (π.χ. Depon, Panadol) έναντι των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (π.χ. Brufen, Ponstan), για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το υπεύθυνο ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητή Παθολογίας – λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα.
Παρότι οι γαλλικές Αρχές και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Olivier Véran, προειδοποίησε το Σάββατο (14/3/2020) ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσης της χρήσης αντιφλεγμονοδών ουσιών με την πρόοδο της νόσου.
Εντούτοις, διευκρίνισε, ότι επί του παρόντος είναι ασφαλέστερη (με την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού) η χρήση παρακεταμόλης, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί εάν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μποροεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για σοβαρότερη νόσο.
Όσον αφορά στη συσχέτιση του ιού με τα αντιυπερτασικά φάρμακα, ο κος Τσιόδρας, κατέστησε σαφές ότι ορισμένα από τα πιο κοινά φάρμακα για την αυξημένη αρτηριακή πίεση, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν προστατευτικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό και προέτρεψε το κοινό να εμπιστεύεται τις επιστημονικές πληροφορίες και να μην σπεύδει να διακόψει αγωγή που λαμβάνει για την αντιμετώπιση χρόνιου νοσήματος, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του.