ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια τιτάνια προσπάθεια έχουν αποδυθεί οι αρχές της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown σε επίπεδο επικράτειας και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Επί του παρόντος το μέτρο δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έχουν εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι η γενικευμένου τύπου καραντίνα αποτελεί την ύστατη επιλογή.
Εντούτοις, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών κάνουν ολοένα και πιο ορατό τον κίνδυνο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ώστε να αναχαιτιστεί η επικίνδυνη πορεία της επιδημίας.
Χθες, Τρίτη, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε το φράγμα των 1000 και, με ένα εντυπωσιακό άλμα, ανήλθε στα 1250 από τα 715 τη Δευτέρα, καταρρίπτοντας το μέχρι πρότινος αρνητικό «ρεκόρ» των 935 νέων διαγνώσεων, που καταγράφηκε το Σάββατο (24/10).
Την ίδια στιγμή, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των ατόμων που καταλήγουν είναι 9 έως 10, ενώ ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, δείχνοντας τάσεις αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας, ξεπερνώντας πλέον τους 100.
Οι επιστήμονες μιλούν για επιθετική αύξηση των κρουσμάτων προ των πυλών, δεδομένης μάλιστα της επερχόμενης πτώσης της θερμοκρασίας (συμμετέχει κατά 20% στην αύξηση του Rt) και κυρίως του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους που αυτή θα επιφέρει. Η σωστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων αποτελεί το μοναδικό όπλο προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος, με τη χρήση της μάσκας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ως το πιο εύκολα εφαρμόσιμο.
Παράλληλα, καθιστούν σαφές ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα, ο ιός θα διασπαρεί ακόμα περισσότερο, «γονατίζοντας» το σύστημα υγείας και αυξάνοντας δραματικά τη λίστα των θυμάτων.
«Το απαγορευτικό έχει τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες και συνέπειες οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί στην ολότητά τους ακόμα. Παρόλα αυτά, σήμερα είδα με ενδιαφέρον να αυξάνονται οι συζητήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και γι΄ αυτή την επιλογή, αν τα πράγματα συνεχίσουν να προχωρούν έτσι.
Εμείς, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με μια ψυχή και μια φωνή, όπως νομίζω όλοι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή, κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα, ώστε να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown, το απαγορευτικό με τις συνέπειες που αυτό έχει», δήλωσε χθες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την πρώτη μετά από μήνες -και προφανώς όχι τυχαία- συμμετοχή του στην τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.
Οι επόμενοι μήνες κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμοι δεδομένης και της συνύπαρξης του ιού με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων και η γρίπη.
Το βλέμμα όλων αυτή τη στιγμή είναι στραμμένο στην αποτελεσματικότητα των ισχυόντων μέτρων, η οποία αναμένεται να γίνει ορατή σε μικρότερες περιοχές γύρω στις 5 Νοεμβρίου ή και αργότερα στα μητροπολιτικά κέντρα.
«Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας, αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι στην διασπορά του ιού. Εγώ, λοιπόν, σήμερα είμαι κοντά σας για να δηλώσω ότι εμείς, ως επιστήμονες, είμαστε εδώ, παρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμό να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Δοκιμάζεται το σύστημα υγείας
Το σύστημα υγείας δέχεται ήδη πίεση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αναμένεται να δοκιμαστούν οι αντοχές του το επόμενο διάστημα. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, σε δυο με τρεις εβδομάδες, η μεγάλη διασπορά που υπάρχει μεταξύ των νέων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, θα μεταδοθεί με μαθηματική ακρίβεια στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν από περίπου 15-21 ημέρες η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείες στη Θεσσαλονίκη ήταν στο 10% ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 50%.
«Όταν σε λίγες μέρες ξεπερνάς το 50% σε μία περιοχή και ξέρεις ότι η περιοχή αυτή, μια τεράστια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, θα υποδεχθεί και περιστατικά από διπλανούς Νομούς οι οποίοι δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και εκπαίδευση, αυτό θα πιέσει το σύστημα ακόμα περισσότερο», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
Στην Αττική, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ για Covid τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται μεταξύ 58-60%.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητες, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, σε μια διαδικασία προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο.
«Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι όσο προετοιμασμένο και να είναι το σύστημα Υγείας, όσα μέτρα και αν έχουμε προκειμένου να το ενισχύσουμε και να το προετοιμάσουμε ακόμα περισσότερο, εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα που έχει επιβάλλει η Πολιτεία, τότε νομίζω το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό», σημείωσε ο υφυπουργός.
Σε ότι αφορά την εν γένει λειτουργία του ΕΣΥ τόνισε ότι διασφαλίζεται με κάθε τρόπο η ομαλή λειτουργία του και θα λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.
Ειδικά όσον αφορά στα τακτικά χειρουργεία, στα 4 στάδια επικινδυνότητας, προβλέπεται έως ποιο ποσοστό πρέπει να αναστέλλονται και ήδη έχουν εκδοθεί σαφείς οδηγίες προς τα Νοσοκομεία, ανάλογα με το χρώμα της εκάστοτε περιοχής.
Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, ενώ συνεχίζουν να διενεργούνται κανονικά τα επείγοντα χειρουργεία.
Νέα μέτρα στο τραπέζι
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, όπου κρίνεται αναγκαίο.
Τα επίπεδα συναγερμού στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19 για κάθε περιοχή, καθορίζονται από ομάδα επιδημιολόγων, η οποία συνεδριάζει κάθε Τετάρτη.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται, κατόπιν εξέτασης διάφορων κρίσιμων παραμέτρων, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων της περιοχής ανά 100.000, η ταχύτητα της αύξησής τους, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας στα εργαστηριακά τεστ, το μέγεθος της πίεσης στο σύστημα Υγείας, στην ίδια ή σε όμορη περιοχή, καθώς και τα δεδομένα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση.
Εντούτοις, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι πανάκεια. Υπόκεινται σε συνεχή αξιολόγηση και κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους.
Παρότι κάθε χρώμα στο χάρτη αντιστοιχεί σε ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων, δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν προληπτικά και επιπλέον περιορισμοί σε περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου, ώστε αφενός να αποφευχθεί το lockdown, αφετέρου να κατασταλεί η διασπορά.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητιέται από την Επιτροπή το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας και στο «κίτρινο» επίπεδο και αναμένεται σύντομα η σχετική απόφαση.
Μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στις Σέρρες, οι οποίες αποδίδονται εν πολλοίς στην έλευση νεαρών από τη Θεσσαλονίκη για διασκέδαση, εξετάζεται και το ενδεχόμενο περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ όμορων περιοχών, από και προς περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο κινδύνου.
Παράλληλα συζητιούνται και άλλα «έξτρα» μέτρα, τα οποία αφορούν σε περαιτέρω περιορισμούς στην κυκλοφορία, την εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και στο πεδίο των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Σχετικά με τα παραπάνω αναμένεται να τοποθετηθεί η Επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή