Εκατόν είκοσι επτά (127) συρροές κρουσμάτων κορονοϊού εντόπισε ο ΕΟΔΥ στη χώρα κατά το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Οι περιπτώσεις αυτές “εκτίναξαν” στα ύψη τον αριθμό των διαγνώσεων, οι οποίες έφτασαν συνολικά στις 2.202 τη συγκεκριμένη περίοδο, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό.

Εντούτοις, παρότι δεν είναι γνωστή η ακριβής επίπτωση των συρροών στην κοινότητα, οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι, επειδή είναι ελεγχόμενες, δίνουν τη δυνατότητα για πιο εύκολη ιχνηλάτηση και έλεγχο της διασποράς.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το 61,4% των διερευνημένων κρουσμάτων κατά το τελευταίο δίμηνο είχαν αποδεδειγμένα επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, που σημαίνει ότι οφείλονταν στις συρροές», ανέφερε η Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος (Phd) και Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, παρουσιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από την Ελλάδα, σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ με αντικείμενο τα επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι κατά την περίοδο του Αυγούστου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα κοινωνικά γεγονότα (γάμοι, βαπτίσεις κλπ), τα οποία λόγω lockdown είχαν αναβληθεί και μετά την άρση των περιορισμών προχώρησαν στην υλοποίησή τους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των δύο γάμων στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έδωσαν από 55 και 50 κρούσματα, έκαστος, αριθμοί που κρίνονται από τους ειδικούς ιδιαίτερα υψηλοί.

Μεγάλο κομμάτι της «πίττας», ωστόσο, κατέχουν οι συρροές που εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στις 26. Μάλιστα, από το σύνολο των επιχειρήσεων που εμφάνισαν συρροές, στις 10 εντοπίστηκαν περισσότερα από 10 θετικά κρούσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στο νομό Πέλλας, όπου εντοπίστηκαν 114 κρούσματα.

Το σύνολο των κρουσμάτων από τις συρροές στις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 650, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου των διαγνώσεων που συνδέονται με συρροές.

«Ήδη εντοπίζουμε περιοχές, δράσεις και τομείς όπου πραγματικά πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Γιατί, το έχω ξαναπεί πάρα πολλές φορές: λέμε να εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά ο πολίτης, ο εργαζόμενος δεν ξέρει για ποια μέτρα μιλάμε. Μη θεωρούμε αυτονόητο ότι τα μέτρα είναι γνωστά, ότι είναι γνωστή και σωστή η εφαρμογή τους. Το κομμάτι της εφαρμογής των μέτρων και της τήρησης της εφαρμογής τους είναι μείζον ζήτημα”, τόνισε η κα Κοντοπίδου.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων, τους δύο τελευταίους μήνες έχουν εντοπιστεί τρεις μεγάλες συρροές (εκτός από την τελευταία στον Αγ. Παντελεήμονα), με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (75, 42 και 25 αντίστοιχα) και διάμεση ηλικία τα 85, 84 και 86 έτη για κάθε μία συρροή. Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η θνητότητα με 36% στην πρώτη μονάδα, 12% στη δεύτερη και 20% στην τρίτη. Στην πρώτη μονάδα, που εμφάνισε και  το υψηλότερο ποσοστό θανάτων, υπήρχαν κατακεκλιμένοι ασθενείς, με εξαιρετικά επιβαρυμένη υγεία.

«Βλέπουμε ότι η θνητότητα είναι κυμαινόμενη, αλλά πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αποτελεί μείζον ερώτημα το κατά πόσο θα πρέπει τα θετικά κρούσαμτα να συνεχίσουν να διαμένουν στη δομή ή να διακομίζονται. Αυτή τη στιγμή, όσο αντέχει το σύστημα, συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς τους διακομίζουμε εκτός μονάδας. Όμως, κρίσιμο παραμένει το ερώτημα για το πότε πρέπει να επιστρέψουν», επεσήμανε η κα Κοντοπίδη.

Ειδικά όσον αφορά στην τελευταία συρροή, υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 40 κρούσματα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο γηροκομείο «Αττικό», που βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα. Από αυτά, ένας 79χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, έχασε τελικά τη ζωή του.

Την αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας επιβεβαίωσε ο επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.