«Ενισχύουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα. Κάνουμε, όχι μόνο ό,τι μπορούμε, αλλά και ακόμα παραπάνω» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών σχετικά με τη λειτουργία και στελέχωση νοσοκομείων και μονάδων του ΕΣΥ.

Μέσω συνεργασίας με το αντίστοιχο εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχωράει η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο ογκολογικό χειρουργείο», τονίζοντας πως «όλες οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Ειδικότερα, σχετικά με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του «Αγίου Σάββα», ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως αυτό είναι στελεχωμένο με 6 οργανικές θέσεις και με επικουρικό προσωπικό, το οποίο όμως έχει προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία και άρα θα αποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρατήρησε πάντως, ότι ακόμα και στην περίπτωση που ήταν όλες οι οργανικές θέσεις καλυμμένες, οι ανάγκες του εργαστηρίου είναι αυξημένες και δεν θα επαρκούσε το προσωπικό του. Γι’ αυτό το νοσοκομείο προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεκπεραίωση με ταχύτητα των βιοψιών, και τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασίλης Κοντοζανάνης, πως πραγματοποιήθηκαν 104 εξετάσεις δειγμάτων από την Ορθοπεδική Ογκολογική Κλινική που αφορούσαν σαρκώματα – μια πολύ δύσκολη περίπτωση καρκίνου – οι απαντήσεις από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ έφτασαν στο Νοσοκομείο μέσα σε 7 μέρες, και στο ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκαν και οι απαντήσεις για 15 δείγματα από τη Γυναικολογική Κλινική.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, υποστήριξε πως μια τέτοια συνεργασία είναι καλή να επεκταθεί γενικά – ειδικά για τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας – ώστε να έχουμε ταχύτερα τα αποτελέσματα σε βιοψίες, καθώς ένας λόγος των καθυστερήσεων είναι ότι τα νοσοκομεία «προσπαθούν να μαζέψουν δείγματα για να μην πάνε πεταμένα τα αντιδραστήρια προκειμένου να προχωρήσουν στην εξέτασή τους» και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο «εάν μαζευόντουσαν όλα δείγματα από τα γύρω νοσοκομεία και πήγαιναν σε ένα εργαστήριο, ώστε αυτές οι περιπώσεις να ‘έτρεχαν’ και θα είχαμε ακόμα και την ίδια μέρα τα αποτελέσματα».

Σχετικά με τις μειώσεις χειρουργείων, ο υφυπουργός ανέφερε πως στις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας «έχει καταστεί σαφές παντού, ότι αναβολές χειρουργείων δεν αφορούν τα ογκολογικά περιστατικά. Όλα τα ογκολογικά περιστατικά γίνονται κατά προτεραιότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Το ίδιο ισχύει και για τον παιδικό καρκίνο. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο χειρουργείο μικρού μας συμπολίτη με παιδικό καρκίνο, γιατί οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Οι μειώσεις χειρουργικών πράξεων στα άλλα νοσοκομεία, είπε ο υφυπουργός, «δεν είναι 80%, όπως λέγεται αλλά έως και 80% – και αυτό γίνεται προκειμένου, εφ’ όσον παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές των χειρουργείων και το προσωπικό, όπως αναισθησιολόγους, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφερόμενη στην υποστελέχωση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του «Αγίου Σάββα», ανέφερε ότι οι απαντήσεις ιστολογικών εξετάσεων καθυστερούν δύο μήνες minimum, και απειλείται ήδη αυτό το διάστημα να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Η υποστελέχωση του εργαστηρίου, είπε, είναι δραματική, σημειώνοντας ότι υπάρχει τρεις μήνες καθυστέρηση για να έρθει ένας ασθενής σε επαφή με γιατρό στον «’Αγιο Σάββα», συν δύο μήνες για να πάρεις το αποτέλεσμα των ιστολογικών εξετάσεων. Έχουμε, είπε, 80% κατάργηση των χειρουργείων, σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ «υπάρχει αύξηση 137% στον καρκίνο των παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών στο Νοσοκομείο Παίδων της Αττικής και είναι καρκίνοι στο κεφάλι στην πλειονότητά τους». Πρέπει υπογράμμισε η κυρία Λιάνα Κανέλλη, «να αρχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις και το πώς εμφανίζονται. Και εκεί πρέπει να γίνουν θαύματα, για να μπορέσουν τα παιδιά να μπουν στα χειρουργεία έγκαιρα – ακόμα και αν είναι καλοήθεις οι όγκοι – διότι λείπουν οι αναισθησιολόγοι».

Ερασίνειο Θεραπευτήριο – Ανατολική Αττική

Η ένταξη του Ερασίνειου Θεραπευτηρίου ως νοσοκομείου στο ΕΣΥ, δεν αποτελεί επιλέξιμη πρόταση ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 Μαρίας Απατζίδη. Τόνισε πως «την ύπαρξη ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, πρέπει να τη συζητήσουμε πάντα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται από τον υγειονομικό χάρτη στον οποίο δουλεύουμε». Εξήγησε πως το Ερασίνειο Θεραπευτήριο που βρίσκεται στο Κορωπί, και «το καθεστώς που βρίσκεται σήμερα, έχει πολλά προβλήματα» καθώς ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία έμεινε στη μέση. Το κτίριο σήμερα βρίσκεται στην κυριότητα τράπεζας, ενώ όλες οι άδειες που είχαν δοθεί για την ανέγερση θεραπευτηρίου δεν ισχύουν πλέον, και χρειάζεται έκδοση νέων από την αρχή, προκειμένου να γίνει η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κτιρίου ως θεραπευτηρίου.

Για την υγειονομική κάλυψη της Ανατολικής Αττικής, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα στην περιοχή, «αναπτύσσονται και λειτουργούν δέκα Κέντρα Υγείας από τα οποία τα εννιά σε εικοσιτετράωρη βάση. Παράλληλα, αναπτύσσονται και περιφερειακά και τοπικά ιατρεία, όπως υπάρχουν και υφιστάμενες δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω όπως είναι το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το οποίο έχει ουσιαστικές προδιαγραφές και δυνατότητες για να παρέχει αυξημένες υπηρεσίες υγείας. Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας φροντίδας, σημείωσε πως πλησίον του Ερασίνειου Θεραπευτηρίου βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» της Βούλας, ενώ όλες οι περιοχές αυτές, μέσω της Λεωφόρου Μεσογείων και της Αττικής Οδού, συνδέονται σε μικρό χρονικό διάστημα με τις μεγάλες νοσοκομειακές δομές της Αθήνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ευχήθηκε «να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες που γίνονται από επενδυτές, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτή την επένδυση» αλλά «το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να επωμιστεί τα προαναφερόμενα βάρη προκειμένου να έχει στην κυριότητά του τη λειτουργία αυτής της μονάδας».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη, επέμεινε ότι το Ερασίνειο Θεραπευτήριο φιλοδοξούσε να αποτελέσει το μοναδικό νοσοκομείο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας νεοπλασματικών ασθενειών. Είναι δυναμικότητας 210 κλινών όπου μπορεί με εργασίες σχετικά χαμηλού κόστους και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να συνεισφέρει άμεσα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγεία στην Ανατολική Αττική, η οποία είναι και η τρίτη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας και δεν έχει κανένα γενικό νοσοκομείο. Παράλληλα θα ήταν και ένας αναπτυξιακός πόλος, λειτουργώντας ως προορισμός ιατρικού τουρισμού. Εάν ο χώρος αυτός περιέλθει τελικά στα χέρια ιδιώτη, θα χαθεί μια ευκαιρία με στρατηγική σημασία για το κράτος στους τομείς της υγείας και της οικονομίας, είπε η βουλευτής.

Νοσοκομεία Αργολίδας – ελλείψεις προσωπικού

«Από την αρχή της διακυβέρνησής μας ενισχύουμε τα νοσοκομεία του του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα. Κάνουμε, όχι μόνο ό,τι μπορούμε, αλλά και ακόμα παραπάνω», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Αργολίδας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το ΕΣΥ με μόνιμες θέσεις, αλλά και με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού», λέγοντας ότι το 2020 για όλη την επικράτεια, είχαμε τρεις προκηρύξεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού 1.423 θέσεων, μία προκήρυξη 1.209 θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων και πρόσφατα μία νέα προκήρυξη 940 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού και πρόσθεσε πως παράλληλα, το λοιπό και ιατρικό επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπερνά τις 10.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου το 80% αποτελούν νέες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν επί κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα νοσοκομεία της Αργολίδας, είπε πως «σίγουρα στόχος μας είναι και εκεί να λειτουργούν με επάρκεια προσωπικού, και βεβαίως να μπορούμε να καλύπτουμε συνεχώς τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Στα νοσοκομεία της Αργολίδας (Αργους και Ναυπλίου) ανέφερε πως συνολικά ως επικουρικό προσωπικό υπηρετούν 102 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 13 γιατροί, 48 άτομα ως νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και 41 άτομα λοιπού προσωπικού. Το 2020 προκηρύχθηκαν συνολικά 4 θέσεις και για τα δύο νοσοκομεία, αριθμός που πραγματικά δεν αντιστοιχεί στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του νοσοκομείου. Γι’ αυτό, στη νέα προκήρυξη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, προχωρήσαμε στην προκήρυξη 10 νέων θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και πρόσθεσε πως «αυτές οι θέσεις θα δώσουν μία ‘ανάσα’ στα δύο αυτά νοσοκομεία της περιοχής».

Σχετικά με την πρόταση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά, να υπάρξει ένα νοσοκομείο στην Αργολίδα, ο υφυπουργός απάντησε πως πράγματι «πρέπει να υπάρξει μία νοσοκομειακή μονάδα στον νομό. Υπάρχουν λύσεις που εξετάζονται, υπάρχουν και κονδύλια, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και χαίρομαι για την επισήμανσή σας ότι το νοσοκομείο του ‘Αργους και το νοσοκομείο του Ναυπλίου θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη παροχή υπηρεσιών».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, από την δική του πλευρά υπογράμμισε πως τα δύο νοσοκομεία του ‘Αργους και του Ναυπλίου λειτουργούν εδώ και πολλούς μήνες με μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο, αλλά και επικουρικό ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων. Τα αποτελέσματα των ελλείψεων, είπε, είναι εμφανή στην κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών, όπου κάθε μήνα τα δύο νοσοκομεία ζητούν τη συνδρομή της 6ης ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών.

Η δε, 6η ΥΠΕ, κάλυπτε μέχρι τώρα τα κενά αυτά με ταχυδακτυλουργικά κόλπα, μετακινώντας γιατρούς από Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νομού, δημιουργώντας ένα αλλοπρόσαλλο σύστημα εφημεριών με αναρίθμητες μετακινήσεις γιατρών, μεταφέροντας το πρόβλημα στα Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία. Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης ήταν, την Παρασκευή στις 5.2.20, να αλλάξει το πρόγραμμα εφημεριών, και ενώ ήταν να εφημερεύσει το ‘Αργος, εφημέρευσε το Ναύπλιο!

Διαβάστε επίσης:

Covid-19: Θετικά νέα από τον ΠΟΥ, μειώθηκαν κατά 50% τα κρούσματα στον κόσμο τον τελευταίο μήνα

ΕΟΔΥ: 880 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή