ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα των προκλήσεων που δέχτηκε το σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κοντοζαμάνης, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, ανά την επικράτεια αλλά και στις κινήσεις που έγιναν απ’ την πλευρά του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυσή του.
Σύμφωνα με αυτά, πριν από 10 ημέρες, στο σύστημα Υγείας νοσηλεύονταν 922 ασθενείς με Covid-19, ενώ σήμερα νοσηλεύονται 1503, παρουσιάστηκε δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 63%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας είχαν νοσηλευτεί μόλις 300 ασθενείς, δηλαδή το 1/5 των ασθενών που νοσηλεύονται τώρα.
Αυτή τη στιγμή, από τις 3303 απλές κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό οι 2000 είναι κενές, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες απαιτούνται 100 νέες κλίνες Covid-19 καθημερινά, ρυθμός ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες θα οδηγούσε στην εξάντλησή τους.
Όσον αφορά στις ΜΕΘ, στις 15/10 νοσηλεύονταν 115 ασθενείς, ενώ στις 3/11 ο αριθμός αυτός είχε ανέλθει στις 209, που σημαίνει ότι μέσα σε 10 ημέρες χρειάστηκαν 95 κλίνες ΜΕΘ.
Σήμερα το σύστημα Υγείας διαθέτει 124 κενές κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού, οι οποίες με αυτό το ρυθμό που καταλαμβάνονται θα είχαν εξαντληθεί σε ελάχιστες ημέρες.
Ειδικά όσον αφορά στην ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες. Ειδικότερα, από 89 νοσηλείες στις 27/10, έφτασαν στις 397 στις 3/11. Παρόμοια κινήθηκε και η πληρότητα στις ΜΕΘ, όπου από 12 έφτασαν στις 63 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ, σήμερα, από τις 1038 που είναι διαθέσιμες σε όλη την επικράτεια, για περιστατικά Covid-19 διατίθενται οι 388, εκ των οποίων οι 160 είναι κενές.
Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 164 με 61 κενές, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί 87 κλίνες εκ των οποίων οι 19 είναι κενές. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 οι κλίνες στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 300.
Ο υφυπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προστεθεί στο σύστημα ακόμη περισσότερες κλίνες, τονίζοντας ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά Covid-19.
«Διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη κρίση. Από αυτήν θα βγούμε νικητές», διαμήνυσε ο κ. Κοντοζαμάνης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το σύστημα Υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες.
“Γνωρίζουμε όλοι ότι, το σύστημα υγείας, όπως και κάθε σύστημα σε όλες τις χώρες ακόμα και στις πιο πλούσιες, έχει πεπερασμένες δυνάμεις. Όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, έρχεται η στιγμή που η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε. Και για το λόγο αυτό λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Για να ανακόψουμε τη διασπορά του ιού”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ Ιουλίου 2019 και Νοεμβρίου 2020 αναπτύχθηκαν στις 7 υγειονομικές περιφέρειες 300 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, από 557 σε 857 (αύξηση 53,86%). Από 27 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, 5 Νοεμβρίου, αυξήθηκαν κατά 101 οι κλίνες ΜΕΘ Covid στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά 55 οι γενικές κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν προστεθεί νέες κλίνες σε όλη την Επικράτεια.
Από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, εντάχθηκε στο ΕΣΥ αναγκαίο επικουρικό προσωπικό, υλοποιώντας προσλήψεις που στο σύνολο τους από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τις 6.800 καθώς και υγειονομικό προσωπικό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 745 ιατροί και 3860 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτικής.
Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι πολλαπλασιάστηκε ο ημερήσιος αριθμός διενεργούμενων εξετάσεων, εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και αξιοποιούνται οι δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με τον ιό.
Σχετικά με τη θεραπεία, ήδη έχουν εξασφαλιστεί επαρκείς ποσότητες ρεμδεσιβίρης προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ενώ έχει διασφαλιστεί και η επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ.
Όσον αφορά στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο, η Κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στις 3 πρώτες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Διαμορφώνουμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων, όπως όλα τα κράτη της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ικανό και επαρκή αριθμό εμβολίων το συντομότερο δυνατό για τη χώρα, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις διαφορετικές τεχνολογίες εμβολίων, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και το ρίσκο ενδεχόμενης αποτυχίας ανάπτυξης τελικού προϊόντος”, σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν και ήδη καταρτίζεται επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει το σύστημα υγείας με επιπλέον 302 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη