Κάθε γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία είναι εξοικειωμένη με την τακτική ανά μήνα εμφάνιση αίματος στη διάρκεια της περιόδου της. Όταν όμως η αιμορραγία παρεκκλίνει από τη συνήθη ρουτίνα, τότε θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό.

Όπως υπογραμμίζει  ο Γυναικολόγος-Ογκολόγος Δρ. Γιώργος- Μάριος Μακρής, MD, PhD, MSc, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων και  Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών «Οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στην παρουσία του αίματος τόσο στη διάρκεια της περιόδου όσο και μετά από αυτήν θα πρέπει να προβληματίσουν τη γυναίκα, η οποία θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο γυναικολόγο της. Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε αιμορραγία εκδηλωθεί μετά την αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να θεωρηθεί  παθολογική και σίγουρα απαιτεί διερεύνηση».

Η αλλαγή της συχνότητας αλλά και η διάρκεια της περιόδου, η διαφοροποίηση στην ποσότητα του αίματος, το αίμα μετά την περίοδο ή μετά από σεξουαλική επαφή είναι οι συνήθεις αιτίες που θα πρέπει να οδηγήσουν  σε κλινική εξέταση και αν χρειάζεται σε απεικονιστικό έλεγχο ή ακόμα και σε ιστολογική ταυτοποίηση εφόσον διαπιστωθεί εύρημα.

«Φαίνεται ανησυχητικό όλο αυτό», επισημαίνει ο Δρ. Μακρής «και ίσως και να είναι  σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν πρέπει να πανικοβάλει, εφόσον η οποιαδήποτε αλλαγή “κινητοποιήσει” τη γυναίκα προκειμένου να λάβει άμεσα ιατρική συμβουλή».

Η κλινική εξέταση και το καλό ιστορικό με περιγραφή της παρούσας κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει με βάση και την εμπειρία και τη δεξιότητα του γυναικολόγου-ογκολόγου στην ασφαλή διάγνωση, εντοπίζοντας πιθανές αλλοιώσεις που είτε θα χρειασθούν περαιτέρω διερεύνηση, είτε θα συνεκτιμηθούν με άλλους «αθώους» παράγοντες.

«Ο ετήσιος τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, τον οποίο ακόμα πολλές γυναίκες θεωρούν ταμπού και τον αποφεύγουν, είναι απαραίτητος», τονίζει ο κ. Μακρής, «αλλά και η κάθε γυναίκα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για οτιδήποτε ξεφεύγει από τη συνήθη ‘’ροή’’ των πραγμάτων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγνώριστη εμφανίστηκε ηθοποιός μετά τη μάχη με τον καρκίνο

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διηθητικός καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ποιες γυναίκες διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γυναικολογικός έλεγχος: Όλες οι απαραίτητες εξετάσεις