ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ένας απλός ιός, ο οποίος προκαλεί φυσαλιδώδες εξάνθημα, θα μπορούσε να ευθύνεται για τουλάχιστον το ήμισυ των περιστατικών της νόσου Αλτσχάιμερ, καταλήγει ανασκόπηση των υφιστάμενων δεδομένων σχετικά με τη νευροεκφυλιστική νόσο. Ο λόγος για τον ιό του έρπητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έως και 3,7 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών (το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν προσβληθεί από τον ιό απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1).
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή μέσω των φιλιών (ερωτικών-κοινωνικών), ακόμα και από άτομα που δεν φέρουν τη δεδομένη στιγμή εξάνθημα ή δεν έχουν εκδηλώσει ποτέ.
Από τη στιγμή που θα μολυνθεί ένα άτομο, δεν υπάρχει θεραπεία και ο ιός βρίσκεται αδρανής στο σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και να επανεμφανίζονται όταν εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, λόγω στρες ή λοιμώξεων. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Επιπλέον, περίπου 417 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 έως 49 ετών έχουν HSV-2 (ιός απλού έρπητα τύπου 2), έναν σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό που επηρεάζει τα γεννητικά όργανα.
Την ίδια στιγμή τα επίπεδα διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με τον αριθμό των περιστατικών να αναμένεται να φτάσει τα 82 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2030 και τα 152 εκατομμύρια το 2050.
Η Ruth Itzhaki, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροεπιστημών και Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει περάσει πάνω από δύο δεκαετίες μελετώντας την ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του έρπητα και της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα τελευταία ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience
«Ο HSV1 μπορεί να προκαλεί το 50% ή και παραπάνω των περιστατικών της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, παρά την εμπλοκή ενός ιού, η ασθένεια [Αλτσχάιμερ] δεν φαίνεται να είναι μεταδοτική», επισημαίνει η Itzhaki.
Σε προγενέστερη έρευνα, η ίδια, διαπίστωσε ότι αυτοί που φέρουν την γονιδιακή παραλλαγή APOE-e4 παρουσίαζαν πιο σοβαρές επιδράσεις από τον ιό του έρπητα και κάθε φορά που αυτός ενεργοποιείται θα μπορούσε να φθείρει σταδιακά τον εγκέφαλο μέχρι να αναπτυχθούν συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ως εκ τούτου, η Itzhaki πιστεύει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν την εκφυλιστική νόσο, χωρίς ωστόσο, να υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή.
Στο πλαίσιο της τελευταίας έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν όλες τις υπάρχουσες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων τριών που εκδόθηκαν το τρέχον έτος. Οι δύο εξ αυτών διερεύνησαν τον ιό του έρπητα ζωστήρα (VZV-a τύπος έρπητα που προκαλεί ανεμοβλογιά) και τη σύνδεσή του με τη γνωστική έκπτωση, ενώ η τρίτη αξιολόγησε τις συσχετίσεις μεταξύ του απλού ιού του έρπητα και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι είχαν μολυνθεί με HSV και VZV ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν γεροντική άνοια. Ωστόσο, οι αντι-ιικές θεραπείες φάνηκε να προκαλούν μια “δραστική μείωση” στον αριθμό των ατόμων που ανέπτυξαν τελικά τη νόσο.
Ειδικότερα, στην ομάδα που έλαβε φάρμακα κατά του έρπητα, μόλις το 5% ανέπτυξε άνοια μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με περισσότερο από το 28% εκείνων που δεν έλαβαν αντι-ιική αγωγή.
Αυτό που παραμένει αναπάντητο είναι ο λόγος για τον οποίο τα φάρμακα έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι εμποδίζουν τον ιό από το να επιτεθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ωστόσο δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το αν τα αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να ελαφρύνουν τα συμπτώματα της νόσου.
Παρά τα συναρπαστικά ευρήματα, η Itzhaki επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες ήταν σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων HSV1 ή VZV (είχαν έρπητα ζωστήρα ή απλό έρπητα με υποτροπές ή και τα δύο και όχι ασυμπτωματική μορφή του ιού).
«Εντούτοις, εξετάζοντας περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν έντονα τον ρόλο του HSV1 στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, η χρήση αντι-ιικών φαρμάκων κατά του έρπητα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό», γράφει η Itzhaki , τονίζοντας ωστόσο, ότι για να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν από τις μελέτες χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το πώς αναπτύσσεται η νόσος σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ήπιες μορφές HSV1 και HSV2.
Ο James Pickett, επικεφαλής έρευνας στο σωματείο Alzheimer’s Society, περιέγραψε τον έρπητα ως ένα “καυτό θέμα” στην έρευνα για την άνοια, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο εν λόγω ιός προκαλεί άνοια. Τέλος, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου. Εντούτοις, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιός του έρπητα: Οι τύποι που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ευρήματα για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ