Είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση της φλεγμονής δεν βρίσκεται στο φαρμακείο του σπιτιού, αλλά στο… ψυγείο. Ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, μπορεί κανείς να αποφύγει τις επιβλαβείς φλεγμονές, μαζί τους και τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν.

Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Διατροφής & Επιδημιολογίας Dr. Frank Hu, από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά των τροφίμων και των ροφημάτων μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η φλεγμονή είναι μία διαδικασία, η οποία ενεργοποιείται στον οργανισμό στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κινητοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος όταν αναγνωρίζει οποιονδήποτε ξένον εισβολέα στο σώμα (ιούς, μικρόβια, χημικά), προκειμένου να τον πολεμήσει.

Φυσιολογικά, όταν λήξει η μάχη του ανοσοποιητικού με τους εισβολείς, ο μηχανισμός αυτός, που προστατεύει την υγεία, απενεργοποιείται και η φλεγμονή υποχωρεί.

Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει πάντα. Ορισμένες φορές η φλεγμονή επιμένει, παρότι δεν υπάρχει πια απειλή. Σε αυτές τις περιπτώσεις απειλεί η ίδια υγείας μας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους για να καταπολεμηθεί η χρόνια φλεγμονή, λέει ο Dr. Hu. Αντιθέτως, αν τρώμε τα λάθος τρόφιμα, μπορεί να επιταχύνουμε τις συνέπειές της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστά να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο ή να αποφεύγουμε τα εξής τρόφιμα:

  • Επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, γλυκά)
  • Τηγανητές πατάτες (και γενικότερα τα τηγανητά φαγητά)
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη (και γενικώς όλα τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης)
  • Κόκκινο κρέας (π.χ. μπέργκερ, μπριζόλες) και επεξεργασμένα κρεατικά (π.χ. χοτ ντογκ, λουκάνικα)
  • Μαγειρικό λίπος, λαρδί, λιπαρά αλείμματα που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά (περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα).

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές

Στον αντίποδα, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και ροφήματα που μειώνουν τη φλεγμονή και μαζί της τα χρόνια νοσήματα.

Στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Ντομάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, κράμβη, λαχανίδες)
  • Ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)
  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος)
  • Φρούτα (π.χ. φράουλες, βατόμουρα, κεράσια, πορτοκάλια, μήλα)
  • Καφές

Σύμφωνα με τον Dr. Hu, τα προαναφερθέντα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι προστατευτικές ουσίες που υπάρχουν στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με μειωμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Τους έχουν επίσης συσχετίσει με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Από τη φλεγμονή μπορεί επίσης να προστατεύει ο καφές, ο οποίος περιέχει πολυφαινόλες και άλλα αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Ιδανική η μεσογειακή διατροφή

Όπως εξηγεί ο Dr. Hu, σε γενικές γραμμές μια υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη κατά της φλεγμονής. Για όσους, ωστόσο επιθυμούν ένα πιο συγκεκριμένο πλάνο, συνιστά την μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιεινά λίπη (ελαιόλαδο).

«Αυτού του είδους η αντιφλεγμονώδης διατροφή όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχετε να εκδηλώσετε χρόνια νοσήματα, αλλά θα βελτιώσει και την ψυχική σας διάθεση και γενικά την ποιότητα της ζωής σας», επισημαίνει ο Dr. Hu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε κίνδυνο εκατομμύρια άνθρωποι επειδή δεν τρώνε υδατάνθρακες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα σοκ: Κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 25 ετών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρδιαγγειακά: «Θερίζει» τους Ευρωπαίους η κακή διατροφή – Τι δεν πρέπει να λείπει απ’ το τραπέζι