Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά COVID-19 στη χώρα μας, κάτι που φαίνεται και από τις αιτήσεις, που γίνονται, για αντιιικά φάρμακα. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μας λέει ότι συνταγογραφούνται μεγάλες ποσότητες αντιιικών και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε self test, όταν έχουμε συμπτώματα.φαρμα

Τα αντιιικά φάρμακα μειώνουν κατά 40% το φορτίο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ήδη από το πρώτο 24ωρο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες νοσηλείας περίπου κατά 80%. Αρκεί να χορηγηθούν έγκαιρα, μέσα στα τρία πρώτα 24ωρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Βέβαια κι εδώ ισχύει το όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

1

Στ. Λουκίδης: Κορύφωση μήνα με τον μήνα

Τις τελευταίες εβδομάδες, που παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις για αντιιικά, γεγονός που προβλημάτισε τους επιστήμονες.

«Από τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε χορηγήθηκαν για πρώτη φορά, οι αιτήσεις για αντιιικά έχουν φθάσει, πλέον, περίπου τις 159.000. Οι αιτήσεις εγκρίνονται στην πλειοψηφία τους και στο 95% των περιπτώσεων χορηγείται Paxlovid. Για ένα τετράμηνο δίναμε και μολνουπιναβίρη, αλλά το συγκεκριμένο φάρμακο δεν εγκρίθηκε, οπότε σταματήσαμε τη συνταγογράφησή του», επισημαίνει ο κ. Λουκίδης.

Τον περασμένο Ιούλιο οι αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα ήταν περίπου 150-200 την ημέρα, αλλά ένα διάστημα μέσα στον τρέχοντα μήνα, τον Οκτώβριο, οι αιτήσεις έφθασαν τις 800 την ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε γύρω στις 600 αιτήσεις την ημέρα, τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός τους μειώνεται. Θυμάμαι τον Ιούνιο του 2022, που μαζί με την κα Κοτανίδου βλέπαμε 840 αιτήσεις την ημέρα, αριθμός ρεκόρ», μας λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, που μαζί με την κα Κοτανίδου, τον κ. Σκουτέλη και τον κ. Θηραίο είναι υπεύθυνοι για τις εγκρίσεις αυτών των αιτήσεων.

Ο κ. Λουκίδης εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος τον Δεκέμβριο, μήνα που, «παραδοσιακά», οι ιώσεις είναι στο peak τους.

Να απλοποιηθεί η διαδικασία

Οι ελάχιστες αιτήσεις, οι οποίες δεν εγκρίνονται, αφορούν σε περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας ή σε αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αιτήσεις εγκρίνονται και η χορήγηση προχωράει κανονικά, δεν παύει όλη αυτή η διαδικασία να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα για τους ειδικούς, που καλούνται να τις διαχειριστούν, παράλληλα με τις υπόλοιπες ιατρικές τους υποχρεώσεις.

«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να απλοποιηθεί η διαδικασία. Δηλαδή να παίρνει αυτόματη έγκριση από την πλατφόρμα ο γιατρός, να μπει ένα φίλτρο. Μας είπαν ότι αυτό θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Μία στις τέσσερις μέρες βλέπεις 600 αιτήσεις, πρέπει να σταματήσει αυτό. Προσωπικά κάθε ώρα βλέπω 40-50 αιτήσεις, για να μην μένω πίσω», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ο κ. Στέλιος Λουκίδης εξηγεί ότι είναι μειωμένη η επιδημιολογική παρατήρηση της νόσου, γιαυτό έχουμε αύξηση κρουσμάτων στα λεγόμενα περιστατικά υψηλού κινδύνου.

«Πρέπει να κάνουμε self test και rapid test, όταν έχουμε συμπτώματα, δεν κάνει πλέον ο κόσμος test και αυτό είναι πρόβλημα. Διότι νοσεί και μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε ηλικιωμένους ή σε άλλα ευπαθή άτομα», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Το μήνυμα του Μ. Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία, οι αλλαγές στα πρόσωπα, τα νέα κριτήρια

Πότε να αρχίσετε φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση

3η αιτία θανάτου η ΧΑΠ – Μην αγνοείτε τα συμπτώματα