Οι δύο θάνατοι από στρεπτόκοκκο τα τελευταία 24ωρα, ενός 9χρονου κοριτσιού στο Διδυμότειχο και ενός 28χρονου στη Θεσσαλονίκη, έχουν προκαλέσει ανησυχία και εύλογες απορίες, κυρίως μεταξύ πολλών γονέων. Ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Α’ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, συνιστώντας ψυχραιμία.

Όπως αναφέρει: «Κάποιοι μιλούν για αύξηση στα περιστατικά στρεπτόκοκκου. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν αυτό ισχύει, δεδομένου ότι δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία».

1

Σύμφωνα με τον ειδικό πάντα καταγράφονταν περιστατικά, ενίοτε και θάνατοι από στρεπτόκοκκο και πλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, δηλώνονται όλα τα κρούσματα τον τελευταίο χρόνο.

Καθ. Μίχος για τον στρεπτόκοκκο

Ειδικότερα από την αρχή του 2023 μέχρι και τις 11/1/2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS (διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α). Από αυτά τα 40 σε ενήλικες και τα 49 σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών στην πλειοψηφία τους. Μεταξύ των περιστατικών συμπεριλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως 8 ετών και 12 σε ενήλικες, οι περισσότεροι από τους οποίους με υποκείμενα νοσήματα.

«Τελευταία παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Πρώτη ξεκίνησε η Αγγλία, όπου παρατηρήθηκε αύξηση στους θανάτους ασθενών με στρεπτόκοκκο και μετά ακολούθησαν κι άλλες χώρες. Στη χώρα μας, με την επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, γίνεται και μικροβιολογική καταγραφή και σύντομα θα μπορούμε να δούμε επιδημιολογικά στοιχεία, τα νέα στελέχη του στρεπτόκοκκου, το πώς αλλάζει», επισημαίνει ο κ. Μίχας.

Και προσθέτει: «Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οξείες πυώδεις λοιμώξεις του δέρματος, λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους, παραλοιμώδεις αυτοάνοσες λοιμώξεις».

Πώς προκαλείται ο θάνατος

Η ταχεία εξέλιξη της νόσου στην – λεγόμενη – κεραυνοβόλο μορφή της είναι αυτή, που τρομάζει περισσότερο. Κι αυτό διότι κάποιες φορές τα συμπτώματα μπερδεύουν και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ: «Τα θανατηφόρα περιστατικά είναι οξείας φάσης, το βακτήριο κάνει σηπτικό σύνδρομο. Πιο συγκεκριμένα, σε σπάνιες περιπτώσεις το βακτήριο μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, στους πνεύμονες, στους βαθείς μύες και στον λιπώδη ιστό, προκαλώντας διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α – διηθητικό GAS ή iGAS. Μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει εντοπίσει τι είναι αυτό που κάνει μια απλή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο να εξελίσσεται σε iGAS».

Τα SOS για τους γονείς

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνύπαρξη ιών και βακτηρίων (συλλοιμώξεις) μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της COVID-19, είναι η βασική αιτία, που παρατηρούνται πιο επιθετικές λοιμώξεις.

Συνιστούν ψυχραιμία και καλούν τους γονείς να παρατηρούν την κλινική εικόνα του παιδιού τους.

«Οποιοσδήποτε πυρετός πάνω από 2-3 μέρες χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό. Αν το παιδί δεν τρώει, είναι αδύναμο και άτονο και προτιμά να είναι στο κρεβάτι, χωρίς να έχει διάθεση να παίξει, οι γονείς πρέπει να το πάνε στον γιατρό. Επίσης αν δουν και εξάνθημα μαζί με τον πυρετό», τονίζει ο κ. Αθανάσιος Μίχος.

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως προσβάλλει παιδιά ηλικίας από 3 έως 7 ετών, αλλά συχνά νοσούν και ενήλικες. Το strep test πρέπει να γίνεται από γιατρό, ώστε να είναι αξιόπιστο.

Διαβάστε επίσης

Νοσηλεία στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ): Άλλα 7 νοσοκομεία στο Πρόγραμμα, τι θα ισχύσει για τις ασθένειες

Ιλαρά: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη Β. Ελλάδα – Έχει χαμηλά ποσοστά ανοσίας

Ιλαρά: Η χώρα θα προμηθευτεί εμβόλια άμεσα – Πότε αναμένεται έξαρση