Τα τελευταία χρόνια δεν πάμε πουθενά χωρίς τις οφθαλμικές σταγόνες μας. Οι πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στις οθόνες, η κούραση, η χρήση φακών επαφής συχνά προκαλούν ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Οι ειδικοί συστήνουν, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε «δάκρυα» και κολλύρια, προκειμένου να ανακουφιστούμε από την ξηροφθαλμία, την ενόχληση και τη φαγούρα, που ενίοτε συνυπάρχουν με αίσθημα κόπωσης.

1

Ως εδώ καλά. Τι γίνεται, όμως, με τις μολύνσεις; Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τέτοιων προϊόντων. Μάλιστα έχει προχωρήσει και σε ανακλήσεις πολλών προϊόντων, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των πολιτών. Οι τρεις θάνατοι, που σχετίζονται με χρήση τέτοιων προϊόντων, με προέλευση την Ινδία, «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Οφθαλμικές σταγόνες: Κρύβουν κινδύνους;

Μιλάμε για μια τεράστια αγορά παγκοσμίως. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι πάνω από 123 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν οφθαλμικές σταγόνες το 2024.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια προειδοποίηση ή ανάκληση προϊόντων. Ωστόσο και στη χώρα μας κάθε χρόνο πολλοί επισκέπτονται τους οφθαλμίατρους εξαιτίας κάποιας λοίμωξης στο μάτι.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο επισκέψεις γίνονται κάθε χρόνο για οφθαλμικές λοιμώξεις στα επείγοντα και στα ιατρεία των οφθαλμιάτρων.

Πώς μολύνονται τα μάτια

Η μόλυνση των ματιών κατά τη χρήση τέτοιων προϊόντων δεν είναι δύσκολο να συμβεί και εν πολλοίς σχετίζεται και με την υγιεινή των χεριών, ή μάλλον με την έλλειψή της.

Εάν δεν έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας πριν από τη χρήση, λένε οι επιστήμονες, είναι πιθανό να «μεταφέρουμε» μικρόβια στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Το ίδιο και όταν τρίβουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως τα ΜΜΜ.

Επιπλέον οι ρύποι της ατμόσφαιρας κρύβουν δυνητικό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σκόνη, η χρήση φακών επαφής, αλλά και οι αλλεργίες, ειδικά οι εποχικές. Αλλά και η πλημμελής φροντίδα της επιδερμίδας και δη το ντεμακιγιάζ των ματιών μπορεί να επιφέρει ευαισθησία και άρα επιρρέπεια σε μικροβιακές λοιμώξεις.

Τα κόκκινα μάτια, η δυσκολία στην όραση, η φαγούρα, το τσούξιμο και ο πόνος είναι σημάδια, που επιτάσσουν επίσκεψη στον ειδικό γιατρό.

Ο καθηγητής Αν. Κανελλόπουλος εξηγεί

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος Κανελλόπουλος μας λέει:

«Είναι πραγματικότητα ότι έχουν παρουσιαστεί επιμολύνσεις, κάποιες πολύ επικίνδυνες. Το αμερικανικό FDA εδώ και χρόνια δίνει γενική έγκριση σε εργοστάσια εκτός Αμερικής για την παραγωγή και για τη συσκευασία πολλών φαρμακευτικών ουσιών. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι αυτός ο μηχανισμός δεν είναι αρκετά ασφαλής, ώστε να πιστοποιεί τη στειρότητα αυτών των προϊόντων, όπως λέμε.

Έτσι, δυστυχώς, ανάμεσα σε άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, έχουμε δει και μια καταιγίδα από επιμολύνσεις σε συνθετικά δάκρυα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα προϊόντα, ειδικά στην Αμερική, να έχουν αποσυρθεί από την αγορά».

Και προσθέτει: «Περιμένουμε με αγωνία έως ότου επανέλθει μια πιο αυστηρή πιστοποίηση και ασφάλεια για τους ασθενείς μας. Θέλω να σημειώσω εδώ ότι σε αντίθεση με την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε χώρες όπως η Ινδία, οι αντίστοιχες βιοτεχνίες και βιομηχανίες στη χώρα μας αποτελούν λαμπρό παράδειγμα πιστότητας και εξαιρετικών προδιαγραφών ασφαλείας αντίστοιχων  προϊόντων.

Πρέπει να το αναφέρω αυτό, σε μια εποχή που ο αγώνας για την φθηνή παραγωγή επηρεάζει την ποιότητα και να επιβραβεύσω τη σκληρή δουλειά και την πιστότητα των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών».

Διαβάστε επίσης

Έξοδος από την αγορά εργασίας με μειωμένη σύνταξη έως 115 ευρώ