Υπάρχουν τέσσερις κοινοί μύθοι σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία της νόσου, προειδοποιεί Αμερικανός ογκολόγος.
Ο ίδιος καταρρίπτει τους μύθους και αποκαλύπτει την αλήθεια που «κρύβεται» πίσω από αυτούς.
- Αφού δεν έχω οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν κινδυνεύω από τη νόσο.
«Λιγότερο από το 10% των καρκίνων του μαστού συνδέονται με τη Γενετική ή με γονίδια που “κληρονομούνται” από την οικογένεια. Το ότι κανείς στην οικογένειά σας δεν έχει καρκίνο του μαστού δεν σημαίνει ότι δεν θα εκδηλώσετε κι εσείς. Περισσότερο από το 90% των περιστατικών δεν συνδέονται με οικογενειακό ιστορικό», δήλωσε ο Δρ. Parvin Peddi, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες.
- Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο του μαστού
«Ενώ οι απλοί υδατάνθρακες δεν είναι ωφέλιμοι για κανέναν, η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο του μαστού ή κάποιον άλλο καρκίνο . Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαλειφθεί πλήρως από τη διατροφή σας», αναφέρει ο Pedd σε ένα δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, οι γυναίκες πρέπει να τρώνε κυρίως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινων κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και γλυκών.
- Οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
«Η άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού», αναφέρει ο Peddi.
- Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού δεν θα αλλάξει την πρόγνωση του ασθενούς.
«Όταν οι ασθενείς έρχονται στην κλινική μου με πρώιμο καρκίνο του μαστού, μπορώ πραγματικά να τους βοηθήσω να θεραπευθεί η ασθένειά τους. Όταν ο καρκίνος ανιχνευθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, οι πιθανότητες θεραπείας είναι πολύ λιγότερες», αναφέρει ο Peddi και τονίζει τη σημασία του προληπτικού ελέγχου.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε) συνιστά στις γυναίκες να αρχίζουν από την ηλικία των 40 ετών τον προληπτικό έλεγχο με κλινική εξέταση από γιατρό και στη συνέχεια σε συνεννόηση μαζί του να καταστρώνουν το ατομικό πλάνο της τακτικής προληπτικής παρακολούθησης τους, στην οποία μπορεί να περιληφθεί και η μαστογραφία.
Οι γυναίκες που έχουν επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ή υπόκεινται στην επίδραση παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, πρέπει να αρχίζουν τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις από μικρότερη ηλικία.
Σε γενικό επίπεδο, η Ε.Α.Ε. καλεί το κράτος να οργανώσει πληθυσμιακό μαστογραφικό έλεγχο για όλες τις Ελληνίδες από την ηλικία των 50 ετών.