Ο καρκίνος στα παιδιά αντιπροσωπεύει ποσοστό χαμηλότερο του 1% των νέων διαγνώσεων καρκίνου, ετησίως. Εντούτοις, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, μετά τα ατυχήματα.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πεδίο της Παιδιατρικής Ογκολογίας είναι αξιοσημείωτη, με αποτέλεσμα περισσότερα από 80% των παιδιών που νοσούν να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται ομαλά στην κοινωνία. Η επιστημονική κοινότητα κάνει συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών ίασης, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής και τις ελάχιστες δυνατές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δημιουργούν συνεχώς καινούριες θεραπευτικές δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις. Η γενετική και η μοριακή βιολογία αποτελούν πλέον το απαραίτητο στοιχείο της διάγνωσης και θεραπείας, σε μεγάλο μέρος των νεοπλασμάτων των παιδιών και εφήβων. Η εξατομικευμένη θεραπεία, που θα αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητες ίασης των νεαρών ασθενών, μειώνοντας την άμεση και απώτερη τοξικότητα, είναι ένας στόχος που μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των ογκολογικών τμημάτων της Επικράτειας και την αναγνώριση της χώρας μας ως ισότιμο μέλος στις ευρωπαϊκές επιστημονικές οργανώσεις. Η ΕΕΠΑΟ επιθυμεί να παρέχεται στα παιδιά και τους έφηβους που νοσούν από καρκίνο στη χώρα μας, η καλύτερη νοσηλεία και να εφαρμόζεται κάθε νέο θεραπευτικό επίτευγμα.

Η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει σε διεθνή συνεργατικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες κάτω από σωστή και οργανωμένη επίβλεψη. Φυσικά, η διαδικασία πλήρους, ισότιμης ένταξης της Ελλάδας σε καθένα από αυτά τα πρωτόκολλα έχει υψηλό κόστος. Ευτυχώς, όμως, στον μακροχρόνιο, επίπονο αγώνα των παιδιών και των οικογενειών τους, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν σταθεί πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες, σύλλογοι και εθελοντές. Τρανή απόδειξη αποτελεί η απόφαση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» να καλύψει οικονομικά το κόστος συμμετοχής σε διεθνείς θεραπευτικές μελέτες, επιτρέποντάς μας να παρέχουμε στα παιδιά τη βέλτιστη αντιμετώπιση.