ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το εργασιακό άγχος, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και ο κακός ύπνος είναι ένας συνδυασμός που κυριολεκτικά σκοτώνει τους εργαζομένους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές.
Σε μελέτη περίπου 2.000 εργαζομένων με υπέρταση, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 18 χρόνια, όσοι ανέφεραν ότι είχαν αγχωτική δουλειά και κακό ύπνο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από εκείνους που κοιμόντουσαν καλά και δεν είχαν «δύσκολη» εργασία, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.
«Το 50% των ενηλίκων έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο», δήλωσε ο Δρ. Gregg Fonarow, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη συσχετίσει το υψηλό εργασιακό άγχος και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και ο κακός ύπνος έχει, επίσης, συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο.
Στη νέα μελέτη, μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, όσοι είχαν μόνο εργασιακό άγχος διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως και αυτοί που ανέφεραν ότι είχαν μόνο κακό ύπνο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Dr. Karl-Heinz Ladwig, ο οποίος είναι καθηγητής στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για την Περιβαλλοντική Υγεία και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ο ύπνος θα πρέπει να είναι μια περίοδος αναψυχής, χαλάρωσης και αποκατάστασης των ενεργειακών επιπέδων, ενώ βοηθά στην «ανάρρωση» από το εργασιακό στρες. «Δυστυχώς, ο κακός ύπνος και το εργασιακό άγχος συχνά συμβαδίζουν και, όταν συνδυάζονται με την υπέρταση, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο τοξικό», επισημαίνει.
Ως “αγχωτική δουλειά” ορίστηκε εκείνη που έχει υψηλές απαιτήσεις, αλλά δεν δίνεται στους εργαζομένους η δυνατότητα να ελέγχουν το έργο τους (π.χ. ο εργοδότης απαιτεί αποτελέσματα, αλλά αρνείται να δώσει στον εργαζόμενο το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις).
«Αν οι εργασιακές απαιτήσεις είναι υψηλές αλλά υπάρχει και υψηλός έλεγχος, με άλλα λόγια μπορεί ο εργαζόμενος να λαμβάνει αποφάσεις, αυτό μπορεί να είναι και θετικό για την υγεία. Όμως, η παγίδευση σε μια πιεστική κατάσταση που δεν έχει καμία δυνατότητα να αλλάξει είναι επιβλαβής», αναφέρουν
Ως κακός ύπνος ορίστηκε η δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς και να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου. Η διατήρηση του ύπνου είναι, μάλιστα, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στους ανθρώπους με αγχωτικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες έρευνες σχετικά με το εργασιακό άγχος που στόχευαν στο γενικό ενεργό πληθυσμό, η παρούσα εστίασε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Σε αυτή την ομάδα, η αθηροσκλήρωση [σκλήρυνση των αρτηριών] είναι κοινή. Και για αυτούς τους ασθενείς, η ανταπόκριση στο στρες θα μπορούσε να αυξήσει την καρδιακή ηλεκτρική αστάθεια, τη διαταραχή της πλάκας και τον σχηματισμό θρόμβου, που μπορεί να συνεισφέρει σε έναν ανώμαλο καρδιακό παλμό (αρρυθμία), έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Kivimaki.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, να αναπτύξουν καλές συνήθειες ύπνου και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του εργασιακού στρες και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι εργοδότες με ειδικά προγράμματα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προστατευτικό για την καρδιά το πρωινό – Χάνει έδαφος η ασπιρίνη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «κακομεταχείριση» στη δουλειά σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- J&J Ελλάς και Ελαϊς Unilever Hellas: Οι… ξεχασιάρηδες του ΓΕΜΗ και η γκρίνια για τα πρόστιμα
- Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 47,5%
- Πέθανε ο πατέρας του ηθοποιού και πρώην βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη
- Πεσκόφ: Λάθος να γίνονται εικασίες για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος στο Καζακστάν