Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

«Καμπανάκι» από τoν ΠΟΥ: Προσοχή σε πλαστά φάρμακα Ozempic – Πού κυκλοφορούν

Φάρμακα σε μορφή ένεσης κατά της παχυσαρκίας

Φάρμακα σε μορφή ένεσης κατά της παχυσαρκίας (Πηγή: Bloomberg)

Για πλαστές παρτίδες του φαρμάκου Ozempic της Novo Nordisk που κυκλοφορούν στην αγορά εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ειδικότερα, τρεις παραποιημένες παρτίδες εντοπίστηκαν στη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, αν και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας παρακολουθεί τους αυξανόμενους αριθμούς αναφορών για πλαστά φάρμακα σεμαγλουτίδης όπως το Ozempic, από το 2022, αυτή είναι η πρώτη φορά που εκδίδει επίσημη προειδοποίηση.

Τα πλαστά φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των ασθενών, επειδή δεν περιέχουν τα σωστά συστατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχουν ακόμη και ένα διαφορετικό φάρμακο – όπως η ινσουλίνη – το οποίο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο όταν λαμβάνεται εσφαλμένα, δηλώνει  ο ΠΟΥ.

Σημειώνεται ότι τα πλαστά φάρμακα για την απώλεια βάρους, δημιουργούν αυξανόμενη ανησυχία, καθώς η ανεξέλεγκτη ζήτησή τους, τροφοδοτεί μια σκιώδη αγορά, την ώρα που στις ΗΠΑ, οι κανονισμοί επιτρέπουν στα φαρμακεία να πωλούν γενόσημα, λόγω ελλείψεων.

Η Novo και η αμερικανική αντίπαλή της εταιρεία Eli Lilly, προσπάθησαν να συνδέσουν τα σύνθετα φάρμακα με την πιθανότητα απομίμησης, με τη Lilly να σημειώνει ότι ορισμένα σύνθετα φάρμακα περιέχουν διαφορετική χημική ουσία από αυτή που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν «άγνωστες διαδικτυακές πηγές» για να αγοράζουν φάρμακα, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα «θαυματουργά» σκευάσματα, Ozempic, Zepbound και Wegovy, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την πολλά υποσχόμενη αγορά για την απώλεια βάρους.

Οι αναλυτές βλέπουν την αγορά αυτή να εκτοξεύεται μέσα στα επόμενα χρόνια στα 100 δισ. δολάρια, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη ή όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους, αναζητούν το μαγικό φάρμακο.

Διαβάστε επίσης: 

Ozempic: Τονωτική «ένεση» στη βιομηχανία τροφίμων – Πώς οι αεροπορικές εταιρείες θα εξοικονομούν εκατομμύρια

Ozempic: Η μυστική συνταγή για το θαυματουργό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Novo Nordisk: Το Ozempic «απειλεί» την πρωτιά της Lego στη Δανία