ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απαλλαγμένες από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού φαίνεται πως είναι οι μεταγγίσεις αίματος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Transfusion» ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν στη διενέργεια ελέγχων για την παρουσία του κορονοϊού σε σχεδόν 18.000 δείγματα αίματος, αντιπροσωπευτικά περίπου 257.800 λήψεων από αιμοδότες, που είχαν συλλεχθεί εντός του 2020 στις ΗΠΑ.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο τρία δείγματα ήταν θετικά για κορονοϊό και αυτά είχαν όλα πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μη μεταδίδεται ο ιός στο άτομο που δέχεται το αίμα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πιθανότητα μετάγγισης αίματος με ίχνη κορονοϊού ήταν μόλις 0,001% (περίπου μία στις 100.000), ασήμαντη σε σχέση με τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα.
«Αυτή η διαπίστωση είναι καλό νέο για τους χιλιάδες ασθενείς που μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση αίματος λόγω χειρουργικής επέμβασης ή νόσου που προκαλεί αναιμία, όπως μία σπάνια αιματολογική διαταραχή ή λευχαιμία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σιμόν Γκλιν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν οι τρέχουσες οδηγίες και πρακτικές αναφορικά με τις αιμοδοσίες και τον έλεγχο του αίματος εν μέσω της πανδημίας. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν απαιτεί όλα τα δείγματα αίματος να ελέγχονται για κορονοϊό, αλλά οι αιμοδότες πρέπει να ελέγχονται για πιθανά συμπτώματα Covid-19 και όσα προέρχονται από άτομα με πρόσφατη λοίμωξη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
«Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα δείγμα αίματος βγαίνει θετικό δεν συμβαίνει η μετάδοση του κορονοϊού μέσω της μετάγγισης του αίματος. Συνεπώς, φαίνεται ασφαλές να δέχεται κανείς αίμα από μετάγγιση και να συνεχίσει να είναι αιμοδότης, χωρίς φόβο μετάδοσης της Covid-19, εφόσον τηρούνται οι τρέχουσες προφυλάξεις», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Σόνια Μπακούρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.
Εξίσου καθησυχαστικά είναι τα ευρήματα για το αίμα από παρόμοιες μελέτες σε Γαλλία, Κίνα, Ν. Κορέα και Πακιστάν.
Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
Παυλάκης: Πρώτα εμβόλιο και μετά διακοπές – Νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
ΠΟΥ: Εγκρίνει για επείγουσα χρήση το κινεζικό εμβόλιο κατά της Covid-19 της Sinovac
Κορονοϊός: Η Ελλάδα χορηγεί στην Βόρεια Μακεδονία 20.000 εμβόλια
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας – Συνελήφθη ο δράστης(upd)
- ΗΠΑ: Η Ένωση Αστυνομικών καταδικάζει την αμνηστία του Τραμπ στους 1.500 ταραξίες για την εισβολή στο Καπιτώλιο
- Alpha Bank: Νέα συνδρομητικά πακέτα Unlimited και Advanced με απεριόριστες δωρεάν συναλλαγές
- Φον ντερ Λάιεν: Προτεραιότητά μας είναι να εμπλακούμε έγκαιρα σε συζήτηση με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ