Μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστά εμβολιασμού, η Ισπανία έχει προς παρόν προστατευθεί από την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά δεν είναι εξασφαλισμένη από μία αναζωπύρωση της επιδημίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Η Ισπανία, η οποία επλήγη σκληρά από το πρώτο κύμα της επιδημίας την άνοιξη 2020, έχει σήμερα ένα από τους χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων στην Ευρώπη, με μέσο όρο μολύνσεων 63 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.
Αυτός ο δείκτης είναι δύο φορές υψηλότερος στην Ιταλία, περί τις έξι φορές υψηλότερος στην Γερμανία – χώρα που κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 50.000 περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες – και 12 φορές υψηλότερος στην Βρετανία, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Η κατάσταση στην Ισπανία είναι θετική και αυτό χαιρετίσθηκε χθες στο κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που δήλωσε ότι «έχει ακόμη έναν λόγο να είναι ικανοποιημένος, με δεδομένο αυτό που συμβαίνει» στις γύρω χώρες.
Στην Ισπανία, όπου ο πληθυσμός ήταν πολύ λιγότερο διστακτικός απέναντι στον εμβολιασμό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, το 79% των κατοίκων έχει εμβολιασθεί πλήρως, έναντι 67% στην Βρετανία και την Γερμανία.
Και σχεδόν το σύνολο των άνω των 70 ετών (το 99%), είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό μεγαλύτερο από την Γαλλία και την Ιταλία, χάρη σε μία εμβολιαστική εκστρατεία που ακολούθησε αυστηρά την ηλικιακή πυραμίδα.
«Αυτή η προτεραιοποίηση είχε ως αποτέλεσμα μία βραδύτητα στην εκκίνηση, αλλά τελικά απέφερε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Iñaki Comas, ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής της Βαλένθια.
Ο χειμώνας έρχεται και η Ισπανία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση
Το ηπιότερο κλίμα, που επιτρέπει ακόμη στους Ισπανούς να κυκλοφορούν έξω και να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης έπαιξε επίσης ρόλο, προσθέτει.
Και αν και , εδώ και έναν μήνα, δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο και η νυκτερινή ζωή έχει επανέλθει, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους.
Ομως, οι ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων με την έλευση του κρύου και των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, δεδομένου ότι η προστασία από τα εμβόλια αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ δεν αποκλείονται οι κίνδυνοι που θα σημάνει η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.
«Αυτοί οι τρεις παράγοντες αποτελούν το τέλειο περιβάλλον καλλιέργειας του κορωνοϊού», εξηγεί ο Iñaki Comas., ο οποίος θεωρεί ότι η Ισπανία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση.
«Γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται αυτός ο ιός. Οταν έρχεται το κρύο και σκοτεινιάζει νωρίτερα, έχουμε την τάση να μπαίνουμε σε εσωτερικούς χώρους και εκεί είναι που μεταδίδεται ο ιός», λέει και ο Cezar Carballo, εντατικολόγος του νοσοκομείου Ramon y Cajal της Μαδρίτης.
«Σε καλό δρόμο, αλλά…»
Και ακόμη και αν το ποσοστό των πλήρως εμβιολιασμένων ανέρχεται στο 79% του πληθυσμού, οι επιδημιολόγοι αρνούνται να μιλήσουν για «συλλογική ανοσία», διότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εμβόλια που δεν αποκλείουν την μετάδοση.
«Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει πισωγύρισμα», προειδοποιεί ο Salvador Macip, καθηγητής Επιστημών Υγείας του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Καταλωνίας και συγγραφέας του βιβλίου «Οι μεγάλες επιδημίες του σύγχρονου κόσμου».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στοιχείων και Αξιολογήσεων Υγείας, του Σιάτλ, στην Ισπανία αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων από τα μέσα του Νοεμβρίου, εκτόξευση τον Δεκέμβριο μέχρι την κορύφωση στα τέλη του έτους.
Αλλά, ακόμη και αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, «αν οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, δεν θα νοσήσουν σοβαρά», υπενθυμίζει ο Iñaki Comas.
Διαβάστε επίσης
Μάριος Θεμιστοκλέους: 586.000 ραντεβού για εμβολιασμό το τελευταίο 10ημερο
Εμβόλια Covid-19: Nέος πρωτεϊνικός στόχος ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματικότερη ανοσία
Σαρηγιάννης: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά – Προβλέψεις για 9.500 κρούσματα