Οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στο Ιράν από την Ευρώπη θα υποχρεούνται να αυτοαπομονώνονται για δύο εβδομάδες έπειτα από αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό κατά την άφιξή τους, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος υγείας.

Οι ταξιδιώτες από άλλες περιοχές, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την άφιξή τους στο Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αλιρεζά Ραϊσί, ο εκπρόσωπος της εθνικής δύναμης κρούσης κατά του κορονοϊού.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ, θα υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ και θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα ακόμη και αν το τεστ τους είναι αρνητικό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι σήμερα όσοι προέρχονταν από την Ευρώπη έπρεπε απλώς να έχουν αρνητικό τεστ. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε ακριβώς θα τεθούν τα μέτρα σε ισχύ, αλλά είπε «εφεξής».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν ότι το ιρανικής παρασκευής εμβόλιο Barekat αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά της έντονα μεταδιδόμενης παραλλαγής του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

«Τα τεστ που διενεργήθηκαν σε πλάσμα αίματος τριών εθελοντών του εμβολίου ‘COVIran Barekat’ εξουδετέρωσαν πλήρως τον μεταλλαγμένο κορονοϊό», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Χασάν Τζαλιλί, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας παραγωγής του εγχώριου εμβολίου.

Το Ιράν ξεκίνησε τις δοκιμές σε ανθρώπους του πρώτου υποψήφιου εγχώριου εμβολίου στο τέλος του περασμένου μήνα με το αιτιολογικό ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να καταπολεμήσει την πανδημία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που επηρεάζουν την ικανότητά της εισαγωγής εμβολίων. Η χώρα έχει επίσης εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και σχεδιάζει τόσο την εισαγωγή όσο και την παραγωγή του.

Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο κρούσματα του κορονοϊού και πάνω από 57.800 θανάτους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, αλλά έχει παρατηρηθεί μια μικρή μείωση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια COVID-19: Η Κομισιόν αποφάσισε να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός διαφάνειας

ΠΟΥ: Προειδοποιεί ότι η συσσώρευση εμβολίων «τροφοδοτεί την πανδημία»

ΠΟΥ: Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφτεί νοσοκομεία, εργαστήρια και αγορές στην Ουχάν

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση