• ΥΓΕΙΑ

    Υπουργείο Υγείας: Η επόμενη μέρα μετά την απάτη με τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Η επόμενη μέρα μετά τη μεγάλη απάτη με τα φάρμακα βρίσκει τον ΕΟΠΥΥ «τραυματισμένο», αλλά και πιο αποφασισμένο από ποτέ να «φρενάρει» επίδοξους απατεώνες, τα κυκλώματα των οποίων δρουν σε βάρος των Ελλήνων ασφαλισμένων.

    Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, διασαφήνισε ότι «κάθε φορά που υπάρχουν υπόνοιες για απάτη, θα προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη» και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι από την τσιμπίδα του νόμου δεν θα γλιτώσει κανείς.

    «Εφόσον έχω την πολιτική βούληση να ελέγξω απολύτως το τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα, είτε αφορά σε γιατρούς, είτε αφορά σε φαρμακαποθήκες, είτε αφορά σε φαρμακοποιούς, θα τα βρούμε όλα. Έναν-έναν, δεν θα μας γλιτώσει κανένας. Το ξεκαθαρίζω», είπε χαρακτηριστικά.

    ΕΟΠΥΥ: Τι γίνεται με τις παράνομες εξαγωγές

    Την ώρα που οι νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων έχουν περιοριστεί, λόγω των μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, «ανθίζουν» οι παράνομες εξαγωγές, που κι αυτές με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα στείλει έγγραφο στον ΕΟΦ, ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση για το τι έχουν εκτελέσει τα διάφορα φαρμακεία και τι έχουν σε απόθεμα.

    «Για παράδειγμα η εξαγωγή του Ozempic απαγορεύεται, όπως και η χορήγησή του χωρίς ιατρική συνταγή. Άρα, μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε, εάν υπάρχει φαρμακείο που έχει κάνει οποιουδήποτε είδους λοβιτούρα με το Ozempic, και θα πάνε στοχευμένοι έλεγχοι.

    Έχω δώσει εντολή να ελεγχθούν όλοι οι γιατροί, που κάνουν υπερσυνταγογράφηση, και, μάλιστα, όχι μόνο από τον ΕΟΠΥΥ, που ήδη κάνουν τους σχετικούς ελέγχους και έχουν κληθεί σε απολογία πάνω από 100 γιατροί για υπερσυνταγογράφηση, αλλά και από τον ΕΟΦ, καθώς θα ζητήσω να υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση εκτέλεσης άυλης συνταγογράφησης, σε σχέση με τι παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες ανά φαρμακείο», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

    Τι λένε οι φαρμακαποθηκάριοι

    Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ), Μιχάλης Τσατσαρώνης , μιλώντας στο Healthstories και στο Mononews, επεσήμανε:

    «Ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα από το 2022 καταγγείλει την ύπαρξη παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας φαρμάκων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, μέσω κοινωνικά ανάλγητων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

    Δυστυχώς, τα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έπειτα από τον ενδελεχή έλεγχο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, επιβεβαίωσαν την άποψή μας, πως αυτές οι παράνομες δραστηριότητες προκάλεσαν στην πραγματικότητα τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά και κατά συνέπεια την ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών.

    Οι φαρμακαποθήκες, ως ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας, παρέχουν στους αρμόδιους φορείς σε ζωντανή ροή όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αναφορικά με τα αποθέματα φαρμάκων και τις κινήσεις τους.

    Η καταγραφή των ποσοτήτων αγορών φαρμάκων εκ μέρους των φαρμακείων, σε αντιπαραβολή με τις εκτελεσμένες από αυτά συνταγές, αποτελεί επίσημη πρόταση του ΠΣΦ από το 2023 σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της Πολιτείας.

    Άλλωστε ο νόμος επιβάλει τα φάρμακα, που βρίσκονται σε καθεστώς έλλειψης ή απαγόρευσης εξαγωγών, να πωλούνται αποκλειστικά με υποχρεωτική συνταγογράφηση.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο συνιστά παράνομη ενέργεια. Συνεπώς, συγχαίρουμε τον Υπουργό Υγείας για την άμεση παρέμβαση και την απόφαση που έλαβε για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

    Θα συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση να συνεργαζόμαστε με την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς, με απόλυτο στόχο την πλήρη εξάλειψη αυτών των φαινομένων».

    Διαβάστε επίσης:

    H.I.G.: Σε 18 μήνες η μεγάλη επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Ξεκινούν τα έργα εντός 5 μηνών

    Πλαστικά Θράκης: Αύξηση Πωλήσεων €186,5 εκατ. – Ενισχυμένα EBITDA στα €24,5 εκατ.

    Δήμος Αθηναίων: Ανακοίνωσε προσλήψεις 400 ατόμων – Από σήμερα οι αιτήσεις – Όλες οι πληροφορίες



    ΣΧΟΛΙΑ