Με το 4ο κύμα της επιδημίας να εξαπλώνεται και τους ρυθμούς εμβολιασμού να εμφανίζουν μία μικρή επιβράδυνση, η χώρα προετοιμάζεται για την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Ένας από τους τρόπους που επέλεξε για την καλύτερη διαχείριση της επιδημίας είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, ο οποίος από την Πέμπτη αποτελεί νόμο του κράτους.
Μπορεί στο μεγαλύτερο ποσοστό γιατροί και νοσηλευτές να έχουν εμβολιαστεί, αλλά σε απόλυτους αριθμούς περίπου 25.000 επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιασθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 27% των εργαζομένων στα νοσοκομεία δεν είχαν εμβολιαστεί, εκ των οποίων μισοί είναι γιατροί και διοικητικοί και οι άλλοι μισοί είναι νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.
Τα στοιχεία αυτά αμφισβητούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι συμφωνούν ότι αν και τάσσονται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών, διαφωνούν κάθετα με την υποχρεωτικότητα.
ΕΙΝΑΠ: Εμβολιασμένοι κατά 94,3%
ΠΟΕΔΗΝ: Το 90% έχει ανοσία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σημειώνει ότι το 90% του προσωπικού των νοσοκομείων έχει ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις εκτιμούν ότι περίπου 10.000 είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού.
Πόσοι υπηρετούν στο ΕΣΥ
Σημειώνεται ότι στο ΕΣΥ υπηρετούν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (στην Αττική 31.000), εκ των οποίων περίπου 24.000 γιατροί και 36.550 Νοσηλευτές.
Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr