Υπό διερεύνηση βρίσκονται οι καταγγελίες για περιστατικά εμβολιασμών έναντι της Covid-19 εκτός λίστας, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω των ΜΜΕ ή έχουν φτάσει απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.

Όπως διαβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, για κάθε μεμονωμένη περίπτωση που με οποιοδήποτε τρόπο έχει γνωστοποιηθεί, θα εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία και θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η διαφάνεια και η τήρηση της λίστας προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ καθημερινά βελτιώνονται οι δικλείδες ασφαλείας.

«Έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά, είτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που είδαμε και τις τελευταίες μέρες ή και στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, είτε ακόμα και απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου υπάρχουν αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Η αρχή μας είναι  ότι διερευνούμε οποιοδήποτε περιστατικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Γίνεται πάντα έρευνα και εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες, επιβάλλονται κυρώσεις.

Βελτιώνουμε σε καθημερινή βάση τις δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες που κάποιος θα μπορεί να παραβιάσει τη σειρά προτεραιοποίησης», δηλώνει ο κ. Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι στο θέμα της διαφάνειας δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση και καμία έκπτωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πρώτη στιγμή έχει ενεργοποιηθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία έχει διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα καθώς και επιτόπιους ελέγχους σε περισσότερα από 100 σημεία στα οποία έχει κατευθυνθεί από το υπουργείο, έτσι ώστε να διερευνήσει περιστατικά.

Τις λίστες εμβολιασμού «τρέχει» σε καθημερινή βάση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζει να διερευνηθούν.

«Το σύστημα, μέχρι στιγμής, δεν είναι εύκολο να παραβιαστεί.  Έχει μια ηλεκτρονική και μια ψηφιακή ταυτοποίηση από την αρχή μέχρι το τέλος. Δηλαδή, αν κάποιος είναι παραβάτης είναι εκεί, αφήνει το αποτύπωμα και μπορεί να διερευνηθεί ακολούθως.

Εμείς εδώ είμαστε, θα διερευνήσουμε κάθε περιστατικό. Το έχουμε κάνει, έχουμε επιβάλει κυρώσεις και πριν από λίγο καιρό ο Υπουργός Υγείας σε συγκεκριμένη περίπτωση που είδαμε ότι υπήρχαν ευθύνες, τις αποδώσαμε. Και αυτό θα κάνουμε και στα οποιαδήποτε επόμενα περιστατικά, υπάρχουν περιστατικά που διερευνούμε, αλλά και στα μελλοντικά περιστατικά τα οποία θα προκύψουν.

Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα, όσο τέλειο και να είναι, το οποίο να είναι απαραβίαστο. Ειδικά συστήματα τέτοιας έκτασης, συστήματα που μπορούν να διενεργούν 30.000 ή και περισσότερους εμβολιασμούς», αναφέρει ο γ.γ. ΠΦΥ,  τονίζοντας ότι η διενέργεια εμβολιασμών δεν είναι ένα παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι», αλλά μια διαδικασία η οποία θα μας οδηγήσει στην ελευθερία.

Αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων επικαλούνται οι καταγγελόμενοι

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν τρία “ηχηρά” περιστατικά εμβολιασμών εκτός λίστας, ενώ έχουν καταγγελθεί και άλλες περιπτώσεις κατά το προηγούμενο διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία για τον εκτός λίστας και εμβολιαστικού πρωτοκόλλου, εμβολιασμό  του 56χρονου περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Τον εμβολιασμό του επιβεβαίωσε η υπεύθυνη γιατρός του Ιατρείου της Χάλκης κ. Αρβανιτίδου, σε δηλώσεις της στον τοπικό τύπο, σημειώνοντας ότι το όνομά του περιλαμβανόταν σε κατάλογο με ονόματα δημοτών που της παραδόθηκε από τον Δήμο για να διενεργήσει τους εμβολιασμούς της περασμένης Κυριακής στη Χάλκη. Τόνισε δε, ότι δεν εμβολιάστηκε μέσω του μηχανισμού αναπλήρωσης χαμένων δόσεων εμβολίων.

Ωστόσο, σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν κάτοικοι του νησιού που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν, υποστηρίζοντας ότι ο περιφερειάρχης εμβολιάστηκε, καθώς είχαν μείνει δύο αδιάθετες δόσεις από το τελευταίο φιαλίδιο, οι οποίες θα απορρίπτονταν.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς της αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσου Τσαβλή, αλλά και συγγενών τους. Τα δύο πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που απομακρύνθηκαν από το κόμμα, υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί έγιναν στο πλαίσιο αναπλήρωσης αδιάθετων δόσεων, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες ότι πήραν τη σειρά παιδιών με ειδικές Ανάγκες.

Ο κ.Τσαβλής υποστήριξε ότι βρέθηκε στη διαδικασία εμβολιασμού του Ιδρύματος “Άγιος Παντελεήμονας” από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 25/1, ως υγειονομικός και πως δεν έχει καμία σχέση, ούτε ιατρική, ούτε επαγγελματική με το Ίδρυμα στο οποίο δημιουργήθηκε ζήτημα με τους εμβολιασμούς των ΑμεΑ.

«Αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι στη λίστα ενημερωθήκαμε πως υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια. Όταν ρωτήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος που αφορά στην ύπαρξη συμπληρωματικής λίστας, μας γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπήρχε. Η απόφαση ήταν ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν. Σε κατάσταση πανικού τέθηκε στους γιατρούς το θέμα της διάθεσης των εμβολίων”, είπε χαρακτηριστικά και παραδέχτηκε πως ο ίδιος εμβολίασε δύο συγγενικά του πρόσωπα. “Το ίδιο έπραξαν και άλλοι υγειονομικοί. Καταφέραμε και σώσαμε 12 από τα 17 εμβόλια. Δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα και την παρανομία, όταν καλούμαστε από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρικούς συλλόγους να μη χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου” σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κ. Ακριτίδου, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε πως ενημερώθηκε από συγγενικό της πρόσωπο που εργάζεται στο ίδρυμα “Άγιος Παντελεήμονας” πως οι εμβολιασμοί όλων είχαν τελειώσει και πως υπήρχαν αδιάθετα εμβόλια, τα οποία θα έληγαν. “Αποφάσισα να μεταβώ αμέσως, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αλλά χωρίς να πάρω τη θέση κανενός, ούτε να παρακάμψω κανέναν, γιατί θα ήταν ζήτημα ηθικής”, ανέφερε.

Την υπόθεση της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις καταγγελίες για ανάλογες περιπτώσεις στην Αθήνα, έφεραν στη Βουλή 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και με αίτηση κατάθεσης εγγράφων και υγειονομικών πρωτοκόλλων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρας Αυγέρη.

Αποποίηση ευθυνών από το Δήμο Καλλιθέας

Παρόμοιο περιστατικό αναφέρθηκε και στα Δημοτικά Ιατρεία Καλλιθέας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης αδιάθετων δόσεων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Το θέμα δημοσιοποίησε με γραπτή  ανακοίνωση ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Γιάννης Εμιρζάς, υποστηρίζοντας ότι ενώ το κέντρο Υγείας Καλλιθέας ζήτησε από το Δήμο άτομα για να εμβολιαστούν, “δεν επιλέχθηκαν εργαζόμενοι (ως οφείλαν να πράξουν ειδικά για αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή) στην Καθαριότητα-στην Δημοτική Αστυνομία-στο Βοήθεια στο Σπίτι ή από τους Παιδικούς σταθμούς, αλλά επιλέχτηκαν Αιρετοί και αρεστοί από το σύστημα της Διοίκησης του Δήμου».

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Καλλιθέας έσπευσε να διασαφηνίσει ότι ουδεμία σχέση έχει με την διαδικασία επιλογής πολιτών που εμβολιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής εκτός λίστας, ρίχνοντας το “μπαλάκι” των ευθυνών στο υπουργείο Υγείας και στις κατά τόπους υπηρεσίες του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση ότι, λόγω του κινδύνου να χαθούν εμβόλια, το Κέντρο Υγείας ζήτησε από τα Δημοτικά Ιατρεία να ενημερώσουν το προσωπικό τους για την δυνατότητα να εμβολιαστούν εκτάκτως και την επόμενη ημέρα εμβολιάσθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι.

«Απευθύνθηκαν σε γενικό πληθυσμό, με μόνο κριτήριο την ηλικία (πάνω από 18) και την δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και επίσκεψης για εμβολιασμό. Απευθύνθηκαν σε επισκέπτες του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας αλλά και σε επαφές που είχαν οι ίδιοι ή το προσωπικό τους», αναφέρει ο Δήμος, τονίζοντας ότι συνολικά από μια δόση έλαβαν περίπου 300 πολίτες της Καλλιθέας και ανάμεσα σε αυτούς υπήρξε και ένας ελάχιστος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων.

Υπό εξέταση η διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης

Με σύνθημα το «καμία δόση εμβολίου χαμένη», το Υπουργείο Υγείας, έχει αναπτύξει το μηχανισμό αναπλήρωσης, σε περιπτώσεις που πολίτες δεν προσέρχονται στα κέντρα για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό τους. Στο μηχανισμό αυτό συμμετέχουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό χαμένων δόσεων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, ανέρχεται στο 0,36%, με τα ποσοστά του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, που βρίσκονται επίσης ψηλά στην κατάταξη, να ανέρχονται σε 0,4% και 0,67%, αντίστοιχα.

«Ο μηχανισμός αναπλήρωσης επιχειρησιακά είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν μια περιορισμένη διάρκεια ζωής. Παραδείγματος χάριν, το εμβόλιο της Pfizer έχει διάρκεια ζωής πέντε μέρες, που μετά, αν δεν χρησιμοποιηθεί τις πρώτες πέντε μέρες, αφού το έχουμε σε μια θερμοκρασία ψυγείου 2 με 8 βαθμών, θα πρέπει να το καταστρέψουμε, θα πρέπει να το πετάξουμε.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκεκριμένη μέρα, κατά τις απογευματινές ώρες, όταν κλείνει σχεδόν η διαδικασία, λαμβάνουμε έναν αριθμό από τα εμβολιαστικά κέντρα και από τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων.

Αδιάθετες δόσεις μπορεί να προκύψουν κυρίως από ακυρώσεις των ραντεβού. Αν έχουμε προγραμματισμένα 100 ραντεβού, και το 1% δεν προσέρχεται, σε 30.000 εμβολιασμούς αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 500 με 600 αδιάθετες δόσεις κάθε μέρα.

Έτσι, τις απογευματινές ώρες ο μηχανισμός αναλαμβάνει μέσα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα να κινητοποιήσει τα στελέχη εκείνα, τους πολίτες, για να μην υπάρχει καμία αδιάθετη δόση. Μέχρι στιγμής, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι έχουν τον μηχανισμό να το κάνουν αυτό», εξήγησε την Παρασκευή ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τέλος, προανήγγειλε διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης και σε άλλες κατηγορίες, ενδεχομένως στην επόμενη ομάδα προτεραιοποίησης, εάν αυτό κριθεί τεχνικά εφικτό.