ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άνδρες και γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) μπορούν να μειώσουν την ανάγκη λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων μέσα σε 16 εβδομάδες αν αλλάξουν τρόπο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Το εύρημα αυτό «δικαιώνει» τις κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) και της AHA για την υπέρταση, σύμφωνα με τις οποίες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το πρώτο βήμα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
«Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται αντιυπερτασικό φάρμακο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που η συστολική αρτηριακή πίεσή τους κυμαίνεται από 130 έως 160 mmHg και η διαστολική μεταξύ 80 και 99 mmHg», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Alan Hinderliter, MD, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Οι ερευνητές μελέτησαν 129 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 80 ετών, που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση (130-160 / 80-99 mmHg) αλλά δεν λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα. Εντούτοις, περισσότεροι από τους μισούς ήταν υποψήφιοι για αντιϋπερτασική φαρμακευτική αγωγή κατά την έναρξη της μελέτης, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες.
Με τυχαία επιλογή οι εθελοντές κλήθηκαν να εφαρμόσουν μια από τρεις παρεμβάσεις για 16 εβδομάδες. Η μια ομάδα άλλαξε το περιεχόμενο της διατροφής και έλαβε μέρος σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του σωματικού βάρους, με συμπεριφοριστική συμβουλευτική και άσκηση υπό επίβλεψη τρεις φορές την εβδομάδα. Η αλλαγή στη διατροφή έγινε με βάση τη δίαιτα DASH που είναι σχεδιασμένη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών, ενώ περιλαμβάνει ελάχιστο κόκκινο κρέας, αλάτι και γλυκά. Η δεύτερη ομάδα έκανε μόνο δίαιτα DASH, ενώ μια τρίτη ομάδα δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που ακολούθησαν τη δίαιτα DASH και συμμετείχαν στην ομάδα διαχείρισης βάρους έχασαν κατά μέσο όρο 19 κιλά και μείωσαν κατά 16 mmHg τη συστολική και κατά 10 mmHg τη διαστολική αρτηριακή πίεση στο τέλος των 16 εβδομάδων.
Εκείνοι που ακολούθησαν μόνο το πρόγραμμα διατροφής DASH μείωσαν κατά μέσο όρο κατά 11 mmHg τη συστολική και κατά 8 mmHg τη διαστολική αρτηριακή πίεση, ενώ οι ενήλικες που δεν άλλαξαν τις συνήθειες φαγητού ή άσκησης παρουσίασαν ελάχιστη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 3 mmHg στη συστολική / 4 mmHg στη διαστολική.
Κατά το τέλος της μελέτης, μόνο το 15% αυτών που είχαν αλλάξει τόσο τη διατροφή τους όσο και τις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας χρειάζονταν αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως συνιστούν οι αμερικανικές κατευθυντήριες γραμμές του 2017, σε σύγκριση με το 23% της ομάδας στην οποία άλλαξε μόνο η διατροφή, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην ανάγκη για φάρμακα μεταξύ εκείνων που δεν άλλαξαν ούτε τη διατροφή τους ούτε τις συνήθειες άσκησης.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής θα ήταν εξίσου χρήσιμες σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή, εντούτοις, όπως επισημαίνουν η εικασία αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα σοκ: Χιλιάδες υπερτασικοί με φυσιολογικές τιμές πίεσης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι «χρυσοί» κανόνες για να μην σας ανέβει η πίεση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στον Πύργο
- SpaceX: Συζητά deal ύψους $1,5 δισ. με την Ιταλία για υπηρεσίες ασφάλειας τηλεπικοινωνιών
- Χρυσοχοϊδης: Ο Κ. Σημίτης απολύτως δίκαια τοποθετείται στους ιστορικούς ηγέτες της χώρας – Μαζί του διδάχτηκα την πολιτική
- Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62 έτη με υψηλότερες αποδοχές το 2025