Και ξαφνικά, εκεί που την είχαμε ξεχάσει, η COVID-19 επανέκαμψε και τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η νέα υποπαραλλαγή Eris είναι υπερμεταδοτική και επιστήμονες μιλούν για ένα νέο κύμα της νόσου.

Πολλοί από εκείνους, οι οποίοι επιστρέφουν από τις διακοπές στα νησιά, γυρίζουν άρρωστοι κι ένα τεστ επιβεβαιώνει ότι κόλλησαν COVID-19. Ειδικά μεταξύ εφήβων και νέων, που η κοινωνικοποίηση και ο συγχρωτισμός στα κλαμπ είναι στο φουλ, η νόσος «σαρώνει», προκαλώντας έντονο βήχα, καταρροή, ενίοτε και πυρετό.

1

Οι αυξήσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις προκαλούν ανησυχία, για το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο. Κι όσο κι αν λένε οι ειδικοί, ότι πρέπει, επιτέλους, να μάθουμε να ζούμε τη νόσο, η «γέννηση» συνεχώς νέων στελεχών φέρνει αγωνία για το πώς θα είναι η πιθανή νόσηση από αυτά. Θα είναι σαν μια άλλη οποιαδήποτε ίωση ή θα προκαλέσει άλλα προβλήματα;

Μπροστά σε νέο κύμα;

Πάντως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανάλογη με εκείνη σε άλλες χώρες. Η Eris φαίνεται ότι εκτοπίζει τις άλλες υποπαραλλαγές, εμφανίζοντας συνεχή αύξηση. Ίσως για αυτό κάποιοι επιστήμονες μιλούν, ήδη, για νέο κύμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από όλες τις υποπαραλλαγές, που μελετά και παρακολουθεί αυτή την περίοδο, η Eris είναι η μοναδική, που συνεχώς αυξάνεται. Πιο συγκεκριμένα, πριν από επτά εβδομάδες αντιπροσώπευε το 6,2% των κρουσμάτων και πριν από τρεις εβδομάδες το 11,6%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας Γιώργο Σουρβίνο, υπάρχει μεγάλη διασπορά της Eris. Η εν λόγω υποπαραλλαγή έχει επικρατήσει στην Κρήτη, που σε αυτή τη φάση είναι πόλος έλξης πολλών τουριστών.

«Τον Μάιο ήταν στο 2% και σήμερα έχει φθάσει στο 69%», είπε ο κ. Σουρβίνος, με βάση τα στοιχεί από την άμεση καταγραφή των γονιδιακών μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ΠΑΓΝΗ.

Τι θα πει ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει την ύπαρξη της Eris στη χώρα, κάτι που πιθανολογείται ότι θα κάνει αύριο Πέμπτη, στην ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση και για τα νέα κρούσματα.

Εξάλλου στην τελευταία έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι αυξάνεται στην Ευρώπη το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ για την COVID-19, με βάση τα στοιχεία από 24 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Κατά μέσο όρο, το 7,4% ήταν θετικό την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έναντι του  5,7% την αμέσως προηγούμενη. Στην κορυφή, με τα περισσότερα κρούσματα είναι το Λουξεμβούργο (21,3%). Τα λιγότερα εντοπίστηκαν στη Μολδαβία (0,6%).

Για άλλη μια φορά, «στόχος» της νόσου είναι οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, με μεταβολικά νοσήματα ή αιματολογικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων Covid-19 τις επόμενες 2 εβδομάδες

Κορονοϊός: Η νέα παραλλαγή «Eris» ανησυχεί τους επιστήμονες στη Βρετανία – Ζητούν μέτρα από την κυβέρνηση

Πού οφείλεται η αύξηση περιστατικών Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 κατά την πανδημία COVID-19;