• ΥΓΕΙΑ

    Υπ. Υγείας: Στους 79 οι νεκροί στην Ελλάδα – 20 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 1.755 συνολικά

    • NewsRoom

    Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς


    Τους 79 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι, όπως ανέφερε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

    Τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 1.755, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα.

    Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας, 90 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Από αυτούς, 71 είναι άνδρες και 19 γυναίκες. Παράλληλα, πήραν εξιτήριο από αυτές 9 ασθενείς.

    Συνολικά 269 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία.

    Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 26.193 τεστ, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών, σε ευπαθείς ομάδες, η οποία έχει διακοπεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

    O κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη σοβαρότητα που παρουσιάζει η νόσος και σε νεότερες ηλικίες, καθώς, όπως είπε, δεν έχουμε ανοσία στη νόσο και σε κάποιες περιπτώσεις νοσούν σοβαρά και νεότερες ηλικίες.

    Όπως είπε, η παθογένεια της νόσου μελετάται και γίνεται έρευνα για να ερμηνευθεί η εξάπλωση του ιού στους νέους. «Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κοροναϊού στα κύτταρα νεώτερων ανθρώπων.

    Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα σε χώρες του εξωτερικού, στην Ιταλία το 25% των κρουσμάτων είναι 19-50 ετών, στην Ισπανία το 33% των κρουσμάτων μέχρι 44 ετών, στις ΗΠΑ το 29% των κρουσμάτων 20-44 ετών, και στην Ελλάδα το 45% των κρουσμάτων 40-64%, το 31% 18-39 ετών και το 2,8% σε παιδιά.

    “Επιθυμούμε σταδιακά την ανοσία στον πληθυσμό, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να περιμένουμε ότι ο ιός θα μείνει μαζί μας μήνες και αναμένουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το καλοκαίρι”.  Όπως είπε, η καμπύλη σταθεροποιείται, όμως αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί αργότερα και δεύτερο κύμα.
    “Οι επιστήμονες κάνουν  λόγο για δεύτερο κύμα της επιδημίας από το φθινόπωρο” σημείωσε και εξήγησε ότι τα μέτρα πρόκειται να χαλαρώνουν ή να γίνονται πιο αυστηρά ανάλογα με τα δεδομένα της επιδημίας.

    Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε κουράγιο σε όλους, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα και επισήμανε ότι «έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν». Όπως τόνισε, «είμαστε χαρούμενοι από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά», τονίζοντας ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας «δεν θέλουμε να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες», για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον αυτοπεριορισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ