Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αλλά και να επιστήσει την προσοχή σχετικά με την εφαρμογή botox και υαλουρονικού οξέος επιχειρεί μέσω νέου εγκυκλίου το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος που υπογράφει ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, το botox χρησιμοποιείται στην ιατρική με τη μέγιστη ασφάλεια για περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ οι εφαρμογές του επεκτείνονται από την αισθητική έως την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περιγράφει τις ειδικότητες που επιτρέπεται να διαχειρίζονται τις θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης (π.χ. Botox) και του υαλουρονικού οξέος.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:
Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) αποτελεί ιατρική πράξη και διενεργείται για αισθητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από ειδικευμένους/-ες ιατρούς των εξής ειδικοτήτων (στα εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων εμπίπτει η εν λόγω τεχνική):

Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας.

Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Επιπλέον, ιατροί των ειδικοτήτων Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Οφθαλμολογίας δύνανται να χρησιμοποιούν την ως άνω τεχνική αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς, τοπικά στην πάσχουσα περιοχή και σε συγκεκριμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις.

Το botox και το υαλουρονικό οξύ είναι τα δύο δημοφιλέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ομορφιάς του προσώπου, με εκατομμύρια επιτυχημένες εφαρμογές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το botox, ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη, αποτελεί την κατ’ εξοχήν θεραπεία για τη μείωση των ρυτίδων έκφρασης κυρίως στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το «πόδι της χήνας», ενώ το υαλουρονικό οξύ επιτυγχάνει πλήρωση των βαθύτερων στατικών ρυτίδων, αποκατάσταση του όγκου των ελλειμματικών περιοχών, καθώς και βαθιά ενυδάτωση και στήριξη των ιστών.

Είναι ασφαλή υλικά;

Πρόκειται για δύο απολύτως ασφαλή υλικά όσον αφορά στη σύστασή τους. Απορροφούνται και μεταβολίζονται πλήρως από τον οργανισμό, χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα ή παρενέργειες. Και τα δύο έχουν λάβει την έγκριση του αυστηρού Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, το botox (ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη) χρησιμοποιείται με ασφάλεια και για άλλες ιατρικές εφαρμογές, όπως την αντιμετώπιση των ημικρανιών, της υπεριδρωσίας, του στραβισμού, καθώς και για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Το υαλουρονικό οξύ, από την άλλη μεριά, αποτελεί ένα συστατικό που υπάρχει ούτως ή άλλως εκ φύσεως στον οργανισμό και χρησιμεύει για τη στήριξη και την ενυδάτωση των ιστών.

Δεν χρειάζονται πολλές συνεδρίες

Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες κοσμητικής ιατρικής που απαιτούν έναν κύκλο από αρκετές συνεδρίες και συχνές επαναλήψεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα (όπως η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων RF για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης), στην προκειμένη περίπτωση μία μόνο συνεδρία εγχύσεων μπότοξ ή υαλουρονικού οξέος αρκεί για να φέρει αποτέλεσμα που διαρκεί πολλούς μήνες.

Πηγή: Healthstories

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Παρουσιάστηκαν οι εγκαταστάσεις της CURITY PHARMA – Επένδυση 20 εκ. ευρώ στην φαρμακευτική κάνναβη

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Διαζύγιο μετά από 14 χρόνια γάμου

Ντουμπάι: Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία – Παραμένουν τα προβλήματα στο αεροδρόμιο