array(0) {
}
        
    
Menu
0.04%
Τζίρος: 137.99 εκατ.

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που πέρασε στη Λέσβο από τις τουρκικές ακτές

Υπ. Υγείας: Νέες συστάσεις για τη διατροφή βρεφών και νηπίων

Εγκύκλιο για τη διατροφή των βρεφών εξέδωσε προς τους επαγγελματίες υγείας η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ). Η διασφάλιση υγιεινής διατροφής κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών είναι πρωταρχικό μέλημα των γονιών και δομών φύλαξης των βρεφών και νηπίων, δεδομένου ότι αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα καλής υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές μελέτες και με σεβασμό […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρέασε η πανδημία την ανάπτυξη βρεφών και παιδιών
Νταντάδες της γειτονιάς: Άνοιξε η πλατφόρμα ntantades.gov.gr για γονείς
Δωρεάν διάγνωση 500 γενετικών παθήσεων με μια σταγόνα αίμα σε 1000 βρέφη στην Ελλάδα

Εγκύκλιο για τη διατροφή των βρεφών εξέδωσε προς τους επαγγελματίες υγείας η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ).

Η διασφάλιση υγιεινής διατροφής κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών είναι πρωταρχικό μέλημα των γονιών και δομών φύλαξης των βρεφών και νηπίων, δεδομένου ότι αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα καλής υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές μελέτες και με σεβασμό στις οδηγίες και συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, η ΓΓΔΥ,  συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (όπως παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας κλπ) να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές αναφορικά με την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, χρησιμοποιώντας τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.

Βασικά σημεία των συστάσεων:

  • Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.
  • Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των 6 μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των 4ων μηνών ζωής.
  • Δεν χρειάζεται να καθυστερήσει η εισαγωγή των βασικών ομάδων τροφίμων καθώς και των κοινών αλλεργιογόνων τροφών.
  • Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων.
  • H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής. Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα
  • Τα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το 1ο έτος της ζωής.
  • Περιστασιακή χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου να γίνεται αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα (π.χ. σε ταξίδια) και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.
  • Τα βρέφη που θηλάζουν ενθαρρύνονται να συνεχίζουν κανονικά τον κατ’ απαίτηση μητρικό θηλασμό και στο 2ο εξάμηνο της ζωής ταυτόχρονα με την επαρκή πρόσληψη στερεών τροφών.
  • Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του. Μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.
  • Οι γονείς-φροντιστές ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους, να έχουν διαρκή βλεμματική επαφή καθώς και θετική υποστηρικτική λεκτική επικοινωνία προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης.
  • Οι επαγγελματίες υγείας, για την εκτίμηση της ανάπτυξης των βρεφών, καλούνται να χρησιμοποιούν τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.

Τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, όπου μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε (βίντεο)

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» στους χυμούς φρούτων πριν το 1ο έτος λέει τώρα η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία

 

  

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια: Ο κίνδυνος παραμονεύει!

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σπέτσες: Απόφαση – όνειδος τινάζει στον αέρα τον VIP τουρισμό και το real estate στο νησί

Αστέρας Βουλιαγμένης: Απομακρύνει την Πέννυ Ζαγλαρίδου ο Γιώργος Προκοπίου

Πειραιώς: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης της Πειραιώς Financial Holdings με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που πέρασε στη Λέσβο από τις τουρκικές ακτές
Εκλογές στη Γερμανία: Άνοιξαν οι κάλπες, τα επικρατέστερα σενάρια – Στις 19:00 τα exit polls
Μητσοτάκης: Πρωτογενές πλεόνασμα €2 δισ. τον Ιανουάριο ενώ ο στόχος ήταν 1,4 δισ. – Τι είπε για την «Οδύσσεια» του Νόλαν
Γερμανία: Η κατεύθυνση της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης – Πώς επιδρούν οι πρόωρες εκλογές
Eμπρησμός σε πρατήριο καυσίμων στην Αργυρούπολη
Με το «δεξί» η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας – Πώς καταγράφεται η κίνηση στα 39 αεροδρόμια
Βατικανό για Πάπα Φραγκίσκο: Είχε μια «ήρεμη νύχτα» ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση
Πυροβολισμοί σε νοσοκομείο στην Πενσυλβάνια – Νεκρός ένας αστυνομικός και ο ένοπλος δράστης
Πούτιν: «Αμετάβλητη» η θέληση για την ενίσχυση του ρωσικού στρατού σε έναν κόσμο «γρήγορων αλλαγών»
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας σήμερα λόγω αγώνα δρόμου