• ΥΓΕΙΑ

    Ιός του Δυτικού Νείλου: 10 θάνατοι και 76 κρούσματα – Κρούσμα και στην Αττική

    • NewsRoom
    ΕΟΔΥ: Συνολικά 160 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα


    Στα 76 έφτασαν τα κρούσματα από το ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ενώ συνολικά 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της λοίμωξης.

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 14/08/2024 (ώρα 13:00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 75 έτη. Ο μικρότερος ασθενής έχει ηλικία 4 ετών και ο μεγαλύτερος 92 ετών.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, δύο εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού. Έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 80 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).

    Ιός Δυτικού Νείλου: Πρώτο κρούσμα στην Αττική

    Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 15 άτομα εκ των οποίων 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.Τα κρούσματα που έχουν διερευνηθεί, καταγράφηκαν σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης ιού Δυτικού Νείλου καταγράφηκε και στην Αττική και συγκεκριμένα, στον δήμο Καλλιθέας.

    Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, ενεργοποίησε το σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων Ιού του Δυτικού Νείλου με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας δίνοντας εντολή πραγματοποίησης ακμαιοκτονίας με την εφαρμογή στοχευμένου υπολειμματικού ψεκασμού από εδάφους με τη χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων.

    Ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθώς θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

    Δράσεις ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, σε κάθε περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί αδιαλείπτως -από το 2010- ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τον Μάρτιο 2024 δημοσιεύθηκε το ολοκληρωμένο «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου» (ΑΔΑ: 6ΤΖΕ465ΦΥΟ-ΛΛΟ), που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη
    μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

    Πηγή: Healthstories.gr

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ κατά Κασσελάκη: Το να περιλαμβάνει στο λαϊκίστικο αφήγημά του την αμυντική θωράκιση της χώρας, τον καθιστά επικίνδυνο

    Στέφανος Κασσελάκης: Με ένα F35 λιγότερο αγοράζεις 300 πυροσβεστικά οχήματα

    Τζο Μπάιντεν: Επανέλαβε την έκκληση για απελευθέρωση του Όστιν Τάις που απήχθη στη Συρία το 2012



    ΣΧΟΛΙΑ