Σε επιδημική έξαρση είναι τις τελευταίες μέρες η γρίπη στη χώρα μας, με τα κρούσματα του Η1Ν1 τις πρώτες ημέρες του χρόνου να είναι συγκριτικά πολλαπλάσια από εκείνα της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Η Δρ. Μαίρη Εμμανουήλ, ειδικός λειτουργικός επιστήμονας Β’, τεχνικός υπεύθυνος Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος στα Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας και στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ, περιγράφει την μέχρι τώρα «πορεία» της γρίπης και επισημαίνει ότι παρατηρείται αύξηση στις οξείες λοιμώξεις, οι οποίες απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο και νοσηλεία.

1

«Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου παρατηρούσαμε έξαρση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 . όμως από τα τέλη του Δεκεμβρίου αυτό άλλαξε και είδαμε την έντονα αυξητική τάση του ιού της γρίπης. Αναμένεται κορύφωση του φαινομένου σε 2-3 εβδομάδες», μας λέει η κα Εμμανουήλ.

Σε ετοιμότητα για τις αυξημένες νοσηλείες

Σύμφωνα με την ειδικό η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη φέτος συνέβαλε, ώστε να είναι πιο απότομη η αύξηση του επιδημικού κύματος της γρίπης.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου είχαμε 29 κρούσματα, που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, αλλά και 8 θανάτους.

«Μέχρι τις 12/12 η χώρα μας ήταν στο 10% του ορίου θετικότητας, μια ανάσα κυριολεκτικά από το να μιλάμε και τυπικά για επιδημία. Το 10% έχει οριστεί ως το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής γρίπης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, πάντως, είχε συντριπτικά πολλαπλάσια κρούσματα από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οπότε εκτιμάται ότι το όριο του 10% το έχουμε ξεπεράσει», εξηγεί η Δρ. Μαίρη Εμμανουήλ.

Όπως βλέπετε στα διαγράμματα, η κινητικότητα της γρίπης είναι μικρότερη στους άνω των 65 ετών. Στις ηλικίες από 15 έως 64 ετών η γρίπη συνεχίζει την έντονα αυξητική της τάση και ακολουθούν τα παιδιά με λιγότερο έντονη αυξητική τάση.

Παράλληλα έχουμε αυξητική τάση και στις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες συνδέονται με εισαγωγές σε νοσοκομεία και με νοσηλείες. Άρχισαν να αυξάνονται το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου και τώρα είναι σε απόλυτη αύξηση, όπως μας λέει η τεχνικός υπεύθυνος στο Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Ινστιτούτου Παστέρ.

Γρίπη: Στο «έλεος» του Η1Ν1 η χώρα

Αναφορικά με τα στελέχη του ιού της γρίπης, που κυκλοφορούν φέτος στη χώρα μας, αυτά είναι το Η1Ν1 και το Η3Ν2 (του τύπου Α) και η γρίπη τύπου Β. Παρόλο που αρχικά κυκλοφορούσαν και τα τρία στελέχη, επικράτησε κατά 88% το Η1Ν1. Και τώρα πλέον, στη φάση της έξαρσης, τα κρούσματα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά σε Η1Ν1.

«Η τάση είναι αυτό που αναμένουμε για τον ιό γρίπης. Εμφανίζεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάνει κορύφωση τον Ιανουάριο και έχει υψηλά ποσοστά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Φαίνεται ότι φέτος ακολουθούμε τη φυσική πορεία του ιού, ανάλογη με την περσινή», επισημαίνει η ειδικός.

Και προσθέτει: «Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φετινού αντιγριπικού εμβολίου βλέπουμε ότι το στέλεχος Η1Ν1, που κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι συμβατό με το στέλεχος που έχει συμπεριληφθεί στο φετινό εμβόλιο. Αντίστοιχα το Η3Ν2 δεν κινείται σε υψηλά ποσοστά στην κοινότητα και δεν έχει καλή συμβατότητα. Το στέλεχος Β είναι, επίσης, συμβατό».

Αξίζει να επισημανθεί ότι αυξητική τάση παρατηρείται και στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ταυτόχρονα με γρίπη, σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 4 ετών. Δημιουργεί σοβαρές βρογχίτιδες και αρχίζει να υπερισχύει του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Διαβάστε επίσης

Παγώνη: «Η έξαρση του κορονοϊού ήταν αναμενόμενη» – Τι είπε για στρεπτόκοκκο και γρίπη

Μισθός και επίδομα ανεργίας για 140.000 ανέργους- Ευνοείται η σύναψη συμβάσεων κατά παραγγελία